Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonnonsuojelijat hengenvaarassa Metsähallituksen aarniometsähakkuilla

Luonnonsuojelijat hengenvaarassa Metsähallituksen aarniometsähakkuilla

Luonto-Liitto tiedottaa 23.9.2009

Metsähallitus jatkaa aarniometsän hakkuita Suomussalmella turvallisuusmääräyksistä tai luontoarvoista piittamatta. Riuskan alueella, Helarasissa, on paikalla toistakymmentä luonnonsuojelijaa, jotka vaativat hakkuiden pysäyttämistä.

Metsurit ovat kuitenkin vastoin Metsähallituksen turvallisuusmääräyksiä jatkaneet metsän avohakkaamista. Paikallaolijat kertovat tilanteiden käyneen ajoittain hengenvaarallisiksi.

– Metsureiden esimiehet ja Metsähallituksen johto ovat täysin tietoisia siitä, mitä täällä tapahtuu. Käskyä lopettaa hakkuut ei ole kuitenkaan kuulunut, kertoo tapahtumia paikan päällä seuraava Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Luontojärjestöt ovat jo pitkään vaatineet Metsähallitusta suojelemaan niin Riuskan kuin muut valtion mailla jäljellä olevat vanhat metsät. Riuskassa on vaadittu suojeltavaksi alue, joka rajautuu Riuskan metsien ja soiden suojelualueeseen. Suomessa luonnontilaisia tai sen kaltaisia metsiä on jäljellä enää 4–5 %. Näistä noin puolet on vielä suojelematta.

– Riuskan kaltaiset vanhat metsät ovat jo niin harvinaisia, että jos kyse olisi mistä tahansa muusta kulttuuriperinnöstä tai kansallisomaisuudesta, olisi se jo museoitu. Aarniometsän hävittäminen on täysin kestämätöntä tilanteessa, jossa Suomen metsäpinta-alasta iso osa soveltuu talouskäyttöön, toteaa mielenosoitukseen osallistunut Mari Niemi.


Lisätietoja:

Risto Mustonen, Luonto-Liiton metsävastaava, p. 0400-687856

Mari Niemi, Luonto-Liiton hallituksen jäsen, p. 050-3224363

Hakkuilta saatavissa videomateriaalia, tarkemmat tiedot yhteyshenkilöiltä.

Kuvia Helarasin hakkuista 23.9.09:
http://picasaweb.google.com/metsaryhma/HelarasinHakkuut04#

Kuvia hakattavasta Helarasin ja muista Suomussalmen kohteista:
http://www.flickr.com/photos/greenpeacefinland/1478525791/in/set-72157602254620967/

Videomateriaalia hakkuista:
http://www.youtube.com/watch?v=z0pXT2dAX9A
kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,