Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lintujen muutto hidastui vappuna

Lintujen muutto hidastui vappuna

Luonto-Liitto tiedottaa 4.5.2005

Vappuna eli Luonto-Liiton kevätseurannan neljäntenä seurantaviikonloppuna (30.4.-1.5.) lintujen muutto hidastui väliaikaisesti viileähkön sään vuoksi. Hyönteisistä saatiin kuitenkin paljon uusia havaintoja eri puolilta Suomea. Myös kasvien kannalta kevät eteni varsin vauhdikkaasti, ja havaintoja tuli paljon.

Leskenlehden kukinta-aika alkaa olla nyt parhaimmillaan Lappia lukuun ottamatta. Pohjoisin havainto tehtiin Pudasjärvellä. Etelä-Suomessa teiden varsilla leskenlehden keltaisia kukkia näkee varsin yleisesti. Äitienpäivänä on hyvä ajankohta mennä katselemaan Etelä-Suomessa myös erilaisia vuokkoja.

Haarapääskyjen päämuutto lienee suurimmassa osassa Suomea vasta parin viikon päästä. Haarapääskyjä näkyy jo monilla paikkakunnilla, mutta kolean sään takia pääskyjen muutto ei ole edistynyt kovin hyvin. Eteläisimmässäkin Suomessa pääskyjä näkee niukanlaisesti.

Myös västäräkit levittäytyvät pikku hiljaa pohjoisemmaksi, vaikka suurimmassa osassa Suomea ne ovat vielä harvalukuisia. Pohjoisimmat yksilöt nähtiin Pudasjärvellä ja maan itäosissa Joensuussa. Eteläisellä rannikkoseudulla västäräkit lentelevät jo yleisesti. Näihin aikoihin alkavat ilmestyä myös värikkäät keltavästäräkit.

Sitruunaperhonen on yksi sympaattisimpia kevään merkkejä. Tällä kertaa sitruunaperhosia ei nähty Kuopiota pohjoisempana, vaikka havaintoja tuli runsaasti eri puolilta Etelä-Suomea. Sitruunaperhosen näkemiseksi kannattaa tehdä pieni metsäretki aurinkoiselle paikalle.

Tämän kevätseurantaviikonlopun hienoimmat havainnot olivat peipon näkyminen Kittilässä ja Inarin nokkosperhonen.

Kevätseurannassa tehdään yhteistyötä Yleisradion Aamu-tv:n kanssa. Kevään edistymisestä tiedotetaan lähetyksissä aina seurantaviikonlopun jälkeen. Kevätseurantalomakkeen voi täyttää netissä (http://www.yle.fi/aamutv/luonto/) ja paperilomaketta voi tilata Luonto-Liitosta. Tämän vuoden uutuutena havaintoja voi ilmoittaa myös tekstiviestillä. Kevätseurantalajeihin voi tutustua osoitteessa http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Olli Turunen, 040-7553815

Outi Ovaskainen, 040-5707274