Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lepakot ja pääskyt ovat jo lennossa

Lepakot ja pääskyt ovat jo lennossa

Luonto-Liitto tiedottaa 17.4.2008

Valkovuokot, äitienpäivän kukkaset, ovat avanneet jo nuppujaan. Ensimmäiset kesän merkit, haarapääskyt, viilettävät taivaalla. Lepakot ovat lämpimän talven johdosta ajoissa liikkeellä

Lauha talvi on ilmeisesti vaikuttanut lepakoiden talvihorrokseen, ja lentonisäkkäät ovat olleet liikkeellä poikkeuksellisen aikaisin. Kevätseurantaan on jo saatu havaintoja teemalajien öisistä lentonäytöksistä. Keväällä nälkäiset lepakot ovat lennossa päiväsaikaankin. Pihoilla niitä on nähty lentämässä myös auringon valossa.

Kesän ensimerkit, haarapääskyt, ovat vallanneet ilmatilaa. Viime vuosina haarapääskyjen saapuminen näyttäisi aikaistuneen, ainakin Kevätseurannan havaintojen perusteella. Toisen pääskyn, todellisuudessa kiitäjien heimoon lukeutuvan tervapääskyn, paluumuuttoa Afrikasta joudutaan odottamaan toukokuulle asti.

Ensimmäiset valkovuokot avasivat nuppujaan harvakseltaan kolmantena Kevätseurantaviikonloppuna. Toivottavasti ne jaksavat kukkia äitien riemuksi vielä toukokuun puolella.

Kevätpörriäiset eli mantukimalaiset hääräävät nyt leskenlehtien ja muiden kevätkukkasten meden äärellä eteläisessä Suomessa. Pohjoisemmankin Suomen luonto on kohta heräämässä, kun hyönteishavaintoja esimerkiksi seitsenpistepirkosta on tullut Etelä-Pohjanmaalta, ja nokkosperhosesta Pohjois-Pohjanmaalta asti.

Kaikista Kevätseurannan matelijoista, rantakäärmeestä, vaskitsasta, kyystä ja sisiliskosta, on saatu havaintoja tänä keväänä. Pohjoisimmat matelijahavainnot ovat tulleet Pohjois-Pohjanmaalta.

- Sammakonkutua on nähty Etelä-Suomen rantavesissä. Hedelmöitetyistä sammakonmunista kehittyy muutamassa viikossa vikkeliä nuijapäisiä toukkia, kertoo Kevätseuranta-koordinaattori Anna-Leena Mäkelä.

Kevätseurannassa tarkastellaan erilaisten kasvi- ja eläinlajien ensihavaintoja. Kevätseurantaviikonloppuina arvioidaan ensihavaintojen lisäksi lajien runsastumista. Lajirunsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu aina kesäkuulle saakka: 15.-16.3, 29.-30.3, 12.-13.4, 26.-27.4, 10.-11.5, 24.-25.5 ja 7.-8.6. Ensihavaintoja seurantalajeista voi edelleen ilmoittaa milloin vain. Havainnot voi ilmoittaa internetissä, paperilomakkeella tai tekstiviestillä.

Kevätseurantaa on tehty 1960-luvulta lähtien, ja vuodesta 1993 alkaen havainnot on talletettu Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Anna-Leena Mäkelä
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori