Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi metsästysasetuksen muuttamisesta

12.10.2012, Helsinki

LAUSUNTO LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI METSÄSTYSASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Luonto-Liitto kiittää mahdollisuutta lausua kantansa koskien maa- ja metsätalousministeriön uutta asetusehdotusta ja toteaa seuraavaa.

Luonto-Liitto ei puolla teknisten loukkujen käyttöönottamista uusiksi pyyntivälineiksi. Ehdotuksessa todetaan, että teknisten loukkujen käyttäminen olisi turvallisempaa kuin tällä hetkellä käytössä oleva myrkyn käyttäminen. Teknisten loukkujen käyttöönotto ei kuitenkaan poistaisi myrkyn käyttöä ja näin ollen sen käyttöönotolle ei ole mitään perustetta. Luonto-Liiton mielestä tilanteeseen on löydettävä muita ratkaisuja.

Luonto-Liitto ei myöskään puolla veden alle sijoitettujen rautojen käyttöä majavien, piisamin ja minkin metsästykseen sekä rauhoittamattomiin eläimiin kuuluvien nisäkkäiden pyydystämiseen. Raudat eivät valikoi uhriaan ja niiden käyttö on epävarmaa.

Luonto-Liitto vaatii jalkanarun käytön kieltämistä metsästysmuotona. Jalkanaruja käytettäessä niihin on jäänyt myös muita eläimiä kuin niitä joille ne on tarkoitettu, esimerkiksi ilveksiä ja susia. Jalkanarun käyttö on jäänne menneisyydestä eikä sen käytölle ole perusteltavaa syytä nykypäivänä.

Majavapadon vahinkokohteita koskevan rikkomismahdollisuuden laajentaminen lokakuuhun aiheuttaisi eläinsuojelullisista uhkaa majavan selviämiselle talven yli ja näin ollen Luonto-Liitto ei puolla kahden viikon pidennystä.

Luonto-Liitto ry
Leo Stranius