Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Laulujoutsenet saapuivat odottelemaan kevättä

Laulujoutsenet saapuivat odottelemaan kevättä

Koko Suomessa ollaan vielä varsin talvisissa lämpötiloissa, mistä johtuen Kevätseurannan lajihavaintoja on kertynyt vasta vähän. Varhaisimpiin muuttajiin kuuluvat laulujoutsenet ovat kuitenkin saapuneet.
Laulujoutsenet saapuivat odottelemaan kevättä

Kuva: Antti Salovaara

Laulujoutsenista tuli havaintoja jo ensimmäisenä Kevätseuranta-viikonloppuna eteläisimmästä Suomesta. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin joutsenet ovat siirtyneet pohjoisemmaksi ja niitä näkee Keski-Suomessa parhaimmilla sulapaikoilla. Pohjoisimmat joutsenet on havaittu Kuopiossa ja Viitasaarella. Eteläisimmässä Suomessa joutsenia on paikoin jo yleisesti.

“Kevätseuranta-viikonlopun jälkeen kottaraisistakin on saatu jo ensimakua. Havaitsin itse juuri Helsingissä seitsemän linnun parven, ja muuttohavaintoja on monia muitakin. Vaikka nyt tuntuu poikkeuksellisen kylmältä, viimeksi vuonna 2013 kevät oli aivan hyytävä huhtikuun alkupuolelle asti. Kevätseuranta-aineistosta kuitenkin näkee, että kevät otti silloin nopeasti kiinni pienen myöhästymisen. Niin käynee tälläkin kertaa”, arvioi luontoharrastaja Antti Salovaara Luonto-Liitosta.

Yleensä tähän aikaan ei ole odotettavissa juurikaan hyönteishavaintoja, mutta joka vuosi nähdään yksittäisiä hyvin varhaisia hyönteisiä liikkeellä. Tällä kertaa saimme Kemiöstä havainnon hyttysestä. Suurin osa talvehtineista hyönteisistä pysyttelee vielä talvipiiloissaan säiden lämpenemiseen asti.

Kevätmuuttoa on havaittu myös Kevätseurannan ulkopuolisilla lajeilla, kuten sepel- ja uuttukyyhkyillä. Kunhan sulaminen vielä hieman etenee, lähtee kevätkin viimein kunnolla käyntiin, kiuruineen kaikkineen.

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa milloin vain, mutta erityisesti toivomme havaintoja, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina. Niiden perusteella saamme kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 9.–10.6. asti. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Lisätiedot:

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, malva.green(at)luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

Antti Salovaara, Luonto-Liiton aktiivi, ans(at)iki.fi, puh. 040 737 6948

Luonto-Liiton tiedote 22.3.2018

 

« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo