Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lapset arvostavat aineettomia lahjoja

Lapset arvostavat aineettomia lahjoja

Huomenna 28. marraskuuta vietetään Älä osta mitään -päivää. Päivän teemana on krääsätön joulu, joka kannustaa ihmisiä maltilliseen kulutukseen joulun alla. Lisäksi kehotetaan kestävien ja harkittujen tai aineettomien lahjojen suosimiseen.
Lapset arvostavat aineettomia lahjoja

Kuva: Miia Vistilä

Luonto-Liitto tiedottaa 27.11.2014

Kampanjaa koordinoiva Luonto-Liitto kävi kysymässä helsinkiläisen iltapäiväkerhon lapsilta, mikä heidän mielestään on krääsää ja millaisia aineettomia joululahjoja he toivoisivat.

“Krääsä on turhia leluja, jotka on halpoja ja joita ostetaan ihan turhaan,” sanoo 9-vuotias Jan.
“Tavara, jota ei käytetä”, vastaa Malak, 10 vuotta.

Lapset tietävät yhteisten kokemusten olevan hyviä lahjoja siinä missä tavaratkin. Haastatellut toivoivat joululahjaksi muun muassa elokuvissa ja kävelyllä käyntiä, matkaa ja hyvän ystävän löytämistä.

Lapsia kannattaa ehdottomasti opettaa aineettomien lahjojen antamiseen. Kymmenvuotiaan Malakin idea aineettomaksi joululahjaksi tarjoaa rentoutumista ja makuelämyksiä.
“Mä laittaisin ruokaa isille ja äidille niin, et ne voi vaan makoilla.”

“Lasten suusta kuulee viisauksia. On rohkaisevaa huomata, että lapsillakin on näin oivaltavia ajatuksia krääsästä ja aineettomista lahjoista. Aineettomien lahjojen potentiaalia kannattaa selvästi lapsiperheissäkin hyödyntää”, sanoo Älä osta mitään -päivän koordinaattori Suvi-Anne Kinnunen.

Romukuusi muistuttaa näkymättömästä ongelmasta

Älä osta mitään -päivänä Helsingin päärautatieasemalle sekä Tampereen pääkirjastoon pystytetään Eetti ry:n kanssa elektroniikkaromulla koristeltu romukuusi viemään eteenpäin krääsättömän joulun sanomaa.

Helsingin romukuusen luona jaetaan aineettomien lahjojen lahjakortteja kello 14 alkaen. Luonto-Liiton Hämeen piiri järjestää Tampereen kirjastossa aineettomien lahjojen lahjakorttipajan klo 12–19.

Romukuuset muistuttavat ihmisiä ylettömän kulutuksen ongelmista. Uusi elektroniikka kuluttaa aina ympäristöä, lisäksi niiden tuotantoon liittyy vakavia työ- ja ihmisoikeusrikkomuksia, lapsityövoimaa, ympäristötuhoja ja terveyshaittoja kehitysmaissa, joissa tuotteet yleensä tehdään ja elektroniikkaromu käsitellään.

”Elektroniikasta julkaistaan uusia versioita jatkuvasti. Vanhojen laitteiden kierrätys on tärkeää, mutta niiden kestävyyteen tulee myös panostaa. Olisi myös hyvä käyttää niitä siihen saakka, jolloin ne todella tulevat tiensä päähän. Sen jälkeen kierrätyksellä on paikkansa”, Kinnunen sanoo.

Kaikki päivän tapahtumat: alaosta.fi/tapahtumat
Aineettomia lahjakortteja: alaosta.fi/lahjakortit/
Lisää lasten oivalluksia krääsättömyydesta ja hyvistä lahjoista: alaosta.fi/lasten-suusta/

Suvi-Anne Kinnunen