Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Länsirannan miehitystä kommentoiva video voitti Mainoskuplan

Länsirannan miehitystä kommentoiva video voitti Mainoskuplan

Bubble Trouble -työryhmän voittajavideossa kuvataan, kun äiti tulee kotiin töistä ja tuo mukanaan hämmästyttävästi asetta muistuttavan SodaScream-kuplavesikoneen. Bubble Trouble -työryhmän Heli Pekkonen kertoo: “Videota oli tekemässä 18-henkinen työryhmä vapaaehtoisia. Palestiinan tilanne tuli meille tutuksi ihmisoikeustarkkailijan työssä Länsirannalla ja halusimme tuoda miehityksen ongelmia esiin.”
Luonto-Liitto tiedottaa 29.4.2014

Vastamainoskilpailun voittajat julkistettiin Helsingin Kaapelitehtaan Kierrätystehdas-tapahtumassa lauantaina 26.4. Palkinnot jakoivat tuomariston edustajat Rakel Liekki, Mercedes Bentso ja Sonja Vartiala.

Tuomariston mukaan “voittajatyöllä oli selvä viesti, jota käsikirjoitus, kuvaus ja äänisuunnittelu tukivat. Kyseessä oli tyylipuhdas kokonaisuus.” Tuomari Sonja Vartiala muistutti lisäksi, että "vastamainoksen aihe on ajankohtainen, sillä EU:ssa on keskusteltu jo pitkään merkintäohjeistosta, jonka myötä kuluttajat voisivat paremmin välttää Israelin miehitystä tukevia yrityksiä.” Video on osa suurempaa kokonaisuutta, johon voi tutustua osoitteessa www.sodascream.com.

Toisen palkinnon sai Suohpanterror-kollektiivin työ Blow up north. Tuomari Juuso Koposta miellytti “ikonisen valokuvan teeman tyylikäs käyttö ajankohtaisen aiheen käsittelyyn.” Kuvassa Tiananmenin aukion panssarit ovat vaihtuneet kaivosalueen rekka-autoiksi, joiden edessä yksinäinen saamelainen seisoo. Iskulauseena on “Ours, not mines”. Kolmannen sijan saanut Mikko Virolaisen työ Mokia - Lemua kommentoi kännyköiden nopeaa vanhenemista.

Koululaissarjan voitti 16-vuotiaan Alex Mäkisen työ Hästburger, joka kommentoi taannoista hevosenlihakohua. Työ oli tuomariston mukaan yksinkertainen ja nokkela, ja nosti uudelleen esiin tarpeellisen keskustelun pikaruoan raaka-aineista ja tuotantoeläimistä.

Yleisön suosikiksi yli 250 äänellä nousi enontekiöläisen Nita Kumpulaisen koululaissarjan työ En anna sun särkyä. Työ koostui Nitan omasta laulusta ja e-jätteestä kertovista faktoista videon muotoon työstettynä. 15-vuotias Kumpulainen saapui palkintojenjakoon Enontekiöstä.

Mainoskupla on vastamainoskilpailu, jossa parodian ja huumorin keinoin kommentoidaan meitä ympäröivää mainosten tulvaa. Huomio kiinnitetään sinne, missä tavarat tuotetaan ja mihin niitä käytön jälkeen dumpataan. Samalla kyseenalaistetaan mainosten sanoma ja niiden ylläpitämä kulutuskulttuuri. Teemana vuonna 2014 ovat olleet tuotanto-olot ja erityisesti elektroniikan tuotanto.

Mainoskupla2014 - Tarinoita tavaroiden takaa -kilpailun järjestivät yhteistyössä Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) ja Luonto-Liitto. Tuomaristoon kuuluivat graafikko, toimittaja Rakel Liekki, Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala, taiteilija Jani Leinonen, artisti Mercedes Bentso sekä informaatiomuotoilija Juuso Koponen.

Voittajatyöt ovat esillä Kaapelitehtaan Kierrätystehdas-tapahtumassa 26.-17.4. Kesän ja syksyn 2014 aikana näyttely kiertää muun muassa Porvoon kirjastossa, Helsingin Lasipalatsin aukiolla sekä Joensuun Carelicumissa. Finalisti- ja voittajatyöt ovat nähtävissä osoitteessa mainoskupla.fi, josta painokelpoiset versiot voittajatöistä voi myös ladata.