Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lämpö sai kevääseen vauhtia

Lämpö sai kevääseen vauhtia

Kevätseurannan kolmas viikonloppu 30.–31.3. toi mukanaan lämpimän sään ja suuren määrän uusia lajihavaintoja. Etenkin Etelä-Suomessa kevät etenee jo vauhdikkaasti. Kevään merkkejä voi havaita jo pohjoisessakin, vaikka siellä vallitsevat vielä melko talviset olosuhteet.
Lämpö sai kevääseen vauhtia

Kuva: Antti Salovaara

"Kurjista on tehty ajankohtaan nähden paljon havaintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa. Viime päivinä kurjet ovat muuttaneet kiihtyvällä tahdilla, joten kurkien päämuuttoa voidaan odottaa aivan lähiaikoina huhtikuisen lämmön jatkuessa", Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola sanoo.

Peippojenkin kevätmuutto näyttää toden teolla käynnistyneen, sillä havainnot ovat runsastuneet nopeasti lyhyessä ajassa. Töyhtöhyypät ja kiurut valtaavat puolestaan eteläisen Suomen lumettomia peltoja. Kiuruja voi jo havaita pohjoisessakin.

Kasvimaailman puolelta leskenlehdet ovat nopeasti nousseet kukkaan. Leskenlehtiä on havaittu jo Kuopiossa asti. Sinivuokko vasta aloittelee kukintaansa Etelä-Suomessa.

Hyönteistenkin osalta kevääseen on vähitellen herätty, sillä kekomuurahaisia ja seitsenpistepirkkoja on uskaltautunut onkaloistaan esiin yhä enemmän. Lisäksi viikonloppuna havaintolistaan tupsahtivat ensimmäiset nokkos- ja sitruunaperhoset, joista nokkosperhosta on havaittu Lapissa saakka. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla kekomuurahaiset heräilevät ja ensimmäiset perhoset on niin ikään havaittu.

Muutama siilihavaintokin on jo ilmoitettu Kevätseurantaan. Pohjoisin siilihavainto on Siikalatvalta.

”Tuleville viikoille on luvattu tavallista lämpimämpää säätä, joten esimerkiksi rastaita on yhä todennäköisempää nähdä. Myös sinivuokolla, kimalaisella ja kyyllä on hyvät mahdollisuudet runsastua lähiaikoina. Huhtikuisella kevätretkellä voi siis olla jo monenlaista nähtävää”, Tupola sanoo.

Seuraavaa Kevätseuranta-viikonloppua vietetään 13.–14.4.

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka.

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #vedenäärellä.

Kevätseurannan nettisivut: www.kevatseuranta.fi

Kevätseurannan havaintolomake: loydos.luomus.fi/forms/kevatseuranta