Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lämmin viikonloppu toi hiirenkorvat ja haarapääskyt

Lämmin viikonloppu toi hiirenkorvat ja haarapääskyt

Kevät on edennyt vauhdikkaasti tuoden mukanaan ensimmäiset haarapääskyt ja koivunlehdet. Luonto-Liiton neljäntenä Kevätseuranta-viikonloppuna vihreään kietoutunut maisema kaikui niin lintujen kuin sammakoidenkin äänistä.

Luonto-Liitto tiedottaa 30.4.2014

Lämmin sää innosti koivujen lehdet puhkeamaan koko Etelä-Suomeen noin kaksi viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Satunnaisemmin koivujen hiirenkorvia näkyy jo Porin ja Jyväskylän välillä. Valkovuokot kukkivat nyt runsaina koko eteläisessä Suomessa, ja ensimmäiset rentukankukat on myös havaittu pääkaupunkiseudulla.

Ensimmäiset haarapääskyt ovat saapuneet hyönteissyöjälintujen etujoukoissa. Myös kevään teemalajeihin kuuluvat tiltaltti, pajulintu ja sirittäjä ovat jo kaikki palaamassa muutoltaan Suomeen. Pisimmälle on ehtinyt tiltaltti, josta on yksittäisiä havaintoja jopa Rovaniemen korkeudelta. Pajulinnun laulu kuuluu vasta Jyväskylän eteläpuolella, ja sirittäjää on havaittu lähinnä aivan etelärannikolla.

Kaikkien sammakoidemme soidin on nyt käynnissä. Sammakoita ja niiden kutua esiintyy aina Oulun ja Lieksan välillä asti. Viitasammakoiden pulputusta on kuulunut lähinnä etelärannikolla, mutta myös Kalajoen ja Kauhavan alueella.

Vappuna kannattaa kuulostella, joko käki kukkuu ja kirjosieppo laulelee pirteää lauluaan. Rannikolla piknikin lomassa voi tähystellä jo runsain joukoin saapuneita naurulokkeja. Kasveista seuraavaksi odotellaan käenkaalin kukintaa.

Kevät kuuluu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Tänä vuonna kampanjan teemana ovat kevään äänet. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintoja voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja voi myös käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Varpu Pärssinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto