Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lähimetsät haltuun! – Asukkaille ja luonnolle päätösvalta lähimetsistä

Lähimetsät haltuun! – Asukkaille ja luonnolle päätösvalta lähimetsistä

Lähimetsät haltuun! on Luonto-Liiton valtakunnallinen kampanja, jolla nostetaan esiin lähimetsien tärkeyttä luonnon monimuotoisuudelle ja ihmisten hyvinvoinnille sekä kannustetaan ihmisiä viettämään enemmän aikaa metsässä. Kampanjan tavoitteena on edistää kaupunkien ja kuntien omistamien lähimetsien suojelua.
Lähimetsät haltuun! – Asukkaille ja luonnolle päätösvalta lähimetsistä

Vartiosaari, Helsinki. Kuva: Olli Manninen

Luonto-Liitto tiedottaa 17.2.2015

”Rakentaminen ja hakkuut uhkaavat suurta osaa kaupunkien ja kuntien omistamista metsistä. Lähimetsiä koskevan päätöksenteon tulee olla aidosti avointa, osallistavaa ja asukkaiden mielipiteet huomioivaa, ja lähimetsien merkitys metsälajistolle on tunnustettava”, sanoo Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Kukka Kyrö.

Kampanja käynnistyy lauantaina 28. helmikuuta kaavoituksen ja hakkuiden uhkaamissa lähimetsissä seitsemällä paikkakunnalla ympäri maata. Avajaisia vietetään Helsingissä Malminkartanon Kartanonmetsässä, Joensuussa Kanervalan ulkoilumetsässä, Jyväskylässä Laajavuoren Kortemäessä ja Tampereella Kaupin kansanpuiston metsässä. Oulussa hiihdetään Hietasaareen ja Vaasassa retkeillään Vaskiluodossa. Turussa nostetaan malja lähimetsille.

Avajaisissa otetaan lähimetsiä haltuun esimerkiksi opastetuilla metsäretkillä, satu- ja tarinatuokioilla nuotion ääressä sekä metsäparkour-, valokuvaus- ja ympäristötaidetyöpajoissa.

Kampanjan suojelijoina toimivat kirjailija Anni Kytömäki ja juontaja, toimittaja Mikko “Peltsi” Peltola.

”Kampanja on tärkeä, koska lähimetsät ovat kaupungin keuhkot sekä ihmisten paikka rentoutua ja harrastaa. Ne eivät saa olla kaavoittajille ainoastaan potentiaalista rakentamatonta maata, jota uhrataan tonttipulaa helpottamaan”, sanoo Peltola.

Viime vuoden Finlandia-ehdokas Anni Kytömäki suree menetettyjen lähimetsien kohtaloa.

”Olen monta kertaa nähnyt lähimetsän kaatuvan niin nopeasti, että sen kulkijat eivät ole ehtineet kertoa kenellekään, miten tärkeä se heille on. Metsät asutuksen liepeillä ovat korvaamattomia. Toivon, että kampanja kannustaa ihmisiä ottamaan kantaa omien rakkaiden metsiensä puolesta silloin, kun ne vielä ovat pystyssä”,Kytömäki vetoaa.

Lisätietoa kampanjasta ja lähimetsistä sekä ajankohtaisista tapahtumista: lahimetsat.fi.

Kampanjan Facebook-sivu.

Lisätiedot: Hanna Savisaari, kampanjakoordinaattori