Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Laamasenvaaran hakkuut jatkuvat

Laamasenvaaran hakkuut jatkuvat

METSÄHALLITUKSEN OTTEET KOVENEVAT - VAARATILANTEISTA HUOLIMATTA HAKKUUT JATKUVAT

Luonto-Liitto tiedottaa 21.2.2000


Metsähallituksen monitoimikone kaatoi tänä aamuna noin klo 10 puun aarniometsän hakkuita seuranneen nuoren luontoliittolaisen päälle Kuhmon Laamasenvaarassa. Puun alle jäänyt nainen käveli omin jaloin pois paikalta ja on nyt tutkittavana Kuhmon terveyskeskuksessa.

Puoli tuntia myöhemmin kolme Metsähallituksen koneurakoitsijaa pahoinpiteli kolmea luontoliittolaista, joista kaksi on alle 20-vuotiaita naisia. Toiselta lyötiin huuli halki.

Kuhmon poliisi on paikalla selvittämässä asiaa.

Tapahtuneesta huolimatta Metsähallitus jatkaa Laamasenvaaran aarniometsän avohakkuita kahden monitoimikoneen ja usean metsurin voimin. "Laitoksen tarkoituksena on selvästi hakata kiistanalaiset arvometsät mahdollisimman nopeasti ja kustannuksista välittämättä pois alta ennenkuin KHO:n ja oikeusoppineiden kanta asiaan lopullisesti selviää", sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Matti Liimatainen.

KHO:LTA VAADITTU TOIMENPIDEKIELTOA - METSÄHALLITUSTA EI KIINNOSTA

Luonto-Liitto on valittanut valtioneuvoston Natura 2000 -päätöksestä valtionmaiden osalta, koska alueiden rajaukset Natura-verkostossa ovat ekologisesti virheellisiä. Luonto-Liitto vetoaa oikeuskansleri Nikulan ja ympäristöoikeuden professori Majamaan lausuntoihin Vuosaaren satamahankkeen valituksiin liittyen. Asiantuntijoiden mukaan valituksenalaisilla alueilla ei saisi tehdä luonnonarvoja peruuttamattomasti muuttavia toimia ennen kuin valitukset on KHO:ssa käsitelty.

Luonto-Liitto on pyytänyt korkeinta hallinto-oikeutta asettamaan valituksessaan mainittuja valtionmaiden alueita toimenpidekieltoon toistaiseksi, jotta Metsähallituksen hakkuut eivät tekisi muutoksenhakua Natura-alueiden laajentamisesta turhaksi.

Metsähallituksen mukaan aihetta hakkuiden lopettamiseksi valitusten alaisilla alueilla ei ole.

LUONTO-LIITTO VETOSI STORA ENSOON JA UPM-KYMMENEEN

Luonto-Liitto on vedonnut suomalaisiin metsäjätteihin UPM-Kymmeneen ja Stora Ensoon Kainuun hakkuukiistan ratkaisemiseksi. Luonto-Liitto pyytää yhtiöitä lopettamaan puunhankintansa Metsähallitukselta niiltä alueilta, joiden valituskäsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa on kesken.

Stora Enso on suurin yksittäinen valtion liikelaitos Metsähallituksen asiakas.

Lisätiedot paikan päältä Kuhmosta Matti Ikonen, 0400-25 77 55 Matti Liimatainen, 050-346 2210, liimatainen@sll.fi

Kuvat, kartat ja taustatiedot Laamasenvaarasta ja muista ajankohtaisista metsäasioista Luonto-Liiton metsäsivuilla http://www.luontoliitto.fi/metsa

kuuluu seuraaviin kategorioihin: