Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Lämpö herätti matelijat ja sammakkoeläimet

Lämpö herätti matelijat ja sammakkoeläimet

Luonto-Liitto tiedottaa 19.4.2007

Poikkeuksellisen lämmin sää näkyi Luonto-Liiton Kevätseurannan kolmannen viikonlopun (14.-15.4.) havainnoissa. Viileä pääsiäinen jarrutti kevään etenemistä vain tilapäisesti, ja viikonlopun aikana havaittiin useita sellaisia kevätseurantalajeja, joiden esiintyminen painottuu normaalisti huhtikuun viimeiselle viikolle tai jopa toukokuulle.

Vuoden teemalajeista, matelijoista ja sammakkoeläimistä, poikkeuksellisen aikaisia havaintoja on saatu esimerkiksi rantakäärmeestä ja vaskitsasta. Tavallisten sammakoiden ja rupikonnien lisäksi myös ensimmäiset viitasammakot ja vesiliskot on nähty, ja sammakoiden kutuaika on alkanut ainakin Hämeen korkeudella asti.

–Nyt kannattaa lähteä rehevien lampien rannoille tutustumaan sammakkoeläimiin. Esimerkiksi sammakon ja viitasammakon erottaa helposti kutuääntelyn perusteella, ja hiljainen vesiliskokin on mielenkiintoinen tuttavuus, Jarmo Saarikivi Suomen herpetologisesta yhdistyksestä innostaa.

Muutkin kevään merkit ovat aikaisessa. Valkovuokot kukkivat jo monin paikoin eteläisessä Suomessa, ja hiirenkorvat ovat puhjenneet koivuihin muun muassa Helsingissä, Lahdessa ja Jyväskylässä. Talvihorroksesta heränneitä siilejä on nähty jo yli kymmenellä paikkakunnalla ympäri maata. Myös ensimmäiset havainnot kirjosieposta ja kukkivasta rentukasta on saatu.

Suosiollinen sää näkyy myös varhaisempien kevätlajien runsaudessa ja levinneisyydessä. Sinivuokko on arvioitu runsaaksi etelässä ja kukkivia leskenlehtiä on nähty Lapissa asti. Enontekiöllä on nähty nokkosperhonen, sitruunaperhosia on runsaasti Etelä- ja Keski-Suomessa ja muurahaiskeot ovat heränneet Oulun korkeudella saakka. Useat muuttolinnut ovat saavuttaneet Lapin läänin, ja havaintoja on saatu muun muassa västäräkeistä, peipoista ja töyhtöhyypistä.

Seuraava kevätseurantaviikonloppu on 28.–29.4. Siihen mennessä odotetaan havaintoja esimerkiksi haarapääskystä, pajulinnusta ja rantasipistä sekä kukkivasta käenkaalista ja peltokortteen itiötähkästä. Sään viileneminen voi edelleen pysäyttää kevään etenemisen, mutta toisaalta lämpimien päivien jatkuminen voi tuoda havaintoja uusista lajeja milloin tahansa, eli yllätyksiin kannattaa varautua.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan 44 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon internetissä, paperilomakkeella, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7 uutisten jälkeen. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Inka Plit (Kevätseuranta, luonnonharrastus)
Luonto-Liitto, kevätseurantasihteeri
etunimi.sukunimi@luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Jarmo Saarikivi (matelija- ja sammakkoeläintieto)