Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kuusi puutarhakalusteita myyvää liikettä vihreässä luokassa järjestöjen luokituksessa

Luonto-Liitto tiedottaa 6.5.2008

Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Kuluttajaliitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisivat tänään jokavuotisen luokituksensa puutarhakalusteiden sademetsäystävällisyydestä. Sademetsäpuuta on edelleen puutarhahuonekaluissa, mutta moni liike on lisännyt huomattavasti viljeltyjen trooppisten puiden, kuten eukalyptuksen ja akaasian, sekä FSC-sertifioidun puun osuutta. Punaiseen luokkaan liikkeet joutuvat, jos myynnissä on sademetsäpuusta, kuten uhanalaisista keruingista ja merantista, valmistettuja kalusteita. Muutamat liikkeet myyvät myös kiinalaista tiikkiä, joka saattaa olla peräisin Burman luonnonmetsistä.

Vihreään luokkaan pääsivät tänä vuonna Hobby Hall, Kalustekauppa.com, Prisma, S-Market, Sotka ja Starkki. Jotkut viime vuonna vihreään tai keltaiseen luokkaan sijoittuneet liikkeet putosivat nyt punaiseen luokkaan muun muassa entistä kattavampien pistokokeiden takia. K-Raudat olisi luokiteltu ketjun hankintojen mukaan keltaiseen luokkaan, mutta ne putosivat punaiseen luokkaan, koska yksittäisillä kauppiailla oli myynnissä uhanalaista sademetsäpuuta.

Valtaosa maailman biodiversiteetistä elää trooppisissa sademetsissä. Trooppisten metsien raivaus aiheuttaa noin viidenneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Suuri osa trooppisten metsien hakkuista tapahtuu laittomasti hyödyttäen rikollisesti toimivia suuryhtiöitä. Laittomasti hakattua sademetsäpuuta päätyy myyntiin myös Suomeen.

EU:n komissio päättää toukokuussa uudesta lainsäädäntöesityksestä, jonka tarkoitus on lopettaa laittoman puun myynti unionin markkinoilla. Lainsäädäntö vaatisi voimaan tullessaan kaikkia puun myyjiä osoittamaan tuotteidensa laillisuuden. Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet tällaista lainsäädäntöä jo vuosien ajan, jotta laiton ja sademetsiä tuhoava puu saadaan pois vääristämästä EU:n markkinoita.

"Indonesian alavat sademetsät ovat katoamassa seuraavan 5-10 vuoden aikana. Suomen kaltaisten rikkaiden maiden luoma kysyntä halvalle laittomalle puulle kiihdyttää niiden tuhoamista. Vetoan sekä suomalaisiin puutuotteiden myyjiin että kuluttajiin, jotta sademetsäpuuta ei ostettaisi. EU:n tulisi myös tehdä kaikkensa laittoman puukaupan ja sademetsien tuhoamisen lopettamiseksi", sanoo Suomessa vieraileva Rivani Noor indonesialaisesta CAPPA-kansalaisjärjestöstä (Community Alliance for Pulp and Paper Advocacy).

Puutarhakalustekauppiasluokitus osoitteessa:

www.sademetsa.fi

Metsäasiantuntija Sini Harkki, Greenpeace, puhelin 050 5821107

Rivani Noor, johtaja, Community Alliance for Pulp and Paper Advocacy, puhelin Suomen vierailun aikana 0466 863098 (englanniksi)

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,