Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kuluttajien energianeuvontaa ei saa lakkauttaa

Kuluttajien energianeuvontaa ei saa lakkauttaa

Luonto-Liitto, Greenpeace, Ilmastovanhemmat, Maan ystävät, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi vetosivat keskiviikkona 1. lokakuuta hallitukseen ja Energiavirastoon valtakunnallisen kuluttajien energianeuvonnan säilyttämiseksi.
Kuluttajien energianeuvontaa ei saa lakkauttaa

Kuva: Flickr / Bob Bertsch (CC BY-NC 2.0)

Luonto-Liitto tiedottaa 2.10.2014

Valtio on osarahoittanut vuodesta 2012 maakunnallista energianeuvontaa, jonka toiminnan tukemiseen työ- ja elinkeinoministeriö on aiemmin alustavasti sitoutunut vuoden 2016 loppuun saakka. Hyvin käyntiin lähtenyt energiasäästötyö on nyt uhattuna, kun kesäkuussa 2014 ilmoitettiin, ettei energianeuvontaa enää rahoitetakaan vuonna 2015. Nykyisessä ehdotuksessa henkilökohtainen energianeuvonta jäisi kokonaan pois ja tietoa saisi vain internetsivuston kautta.

– Henkilökohtainen palvelu on monelle tärkeää, joten on huolestuttavaa, että Energiaviraston säästökohteeksi on valikoinut nimenomaan kuluttajille suunnattu palvelu. Kuluttajat tarvitsevat käytännön tason yksilöllistä energianeuvontaa, johon pelkkä verkkosivu ei voi vastata. Rahoituksen leikkaaminen energianeuvonnalta on Suomen energia- ja ilmastotavoitteiden vastaista, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Alueellinen energianeuvonta on mahdollistanut kuluttajille maksuttoman ja puolueettoman neuvonnan, joka on auttanut asumisen, rakentamisen ja remontoinnin energiatehokkuuden parantamisessa. Energianeuvonta on tärkeä työkalu päästöjen vähentämisessä ja energiaköyhyyden ennaltaehkäisyssä. Se on myös erittäin kustannustehokas keino edistää uusiutuvan energian käyttöä.

– Monet maakunnallisen energianeuvonnan hankkeet ovat juuri saavuttamassa merkittäviä tuloksia. Tässä tilanteessa rahoituksen leikkaaminen voi johtaa siihen, ettei toimintaa enää saada käyntiin myöhemminkään. Valtion on turvattava käytännön energiansäästötyö, Stranius sanoo.

Järjestöjen vetoomus hallitukselle ja Energiavirastolle kokonaisuudessaan täällä.

Lisätietoja: 

Energianeuvonnan verkkosivu: www.eneuvonta.fi

Leo Stranius
toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto
puh. 040 754 7371, leo.stranius(at)luontoliitto.fi


Kaisa Kosonen
ilmasto- ja energiavastaava, Greenpeace
puh. 050 368 8488, kaisa.kosonen(at)greenpeace.org


Liisa Selvenius-Hurme
puheenjohtaja, Ilmastovanhemmat
puh. 050 410 4201 puheenjohtaja(at)ilmastovanhemmat.fi


Leena Kontinen
ilmastokampanjavastaava, Maan ystävät
puh. 044 204 0834, leena.kontinen(at)maanystavat.fi


Otto Bruun
suojeluasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050 345 4411, otto.bruun(at)sll.fi


Hanna-Liisa Kangas
ilmastovastaava, WWF Suomi
puh. 045 631 8353, hanna-liisa.kangas(at)wwf.fi

 

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,