Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kukkiva kesä on myöhässä

Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kukkiva kesä on myöhässä

Kevät keikkui tänä vuonna tavallista enemmän. Kevätseurannan havaintojen perusteella kevät eteni alkuvaiheessa normaaliin tahtiin, jonka jälkeen koko huhtikuu edettiin varsin talvisissa merkeissä. Toukokuun alussa alkoi kuitenkin viimein lämmetä, mutta kaiken kaikkiaan kevät on ollut harvinaisen viileä, ja kesä on nyt myöhässä parisen viikkoa.
Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kukkiva kesä on myöhässä

Kuva: Kaisa Illukka

"Kevät todisti jälleen että Suomi on iso maa. Kun toukokuun puolivälissä mitattiin Padasjoen Evolla 27 asteen hellelukemia, vain muutamaa päivää aikaisemmin Suomussalmella oli alimmillaan 13 astetta pakkasta. Vaikka suuressa osassa maata kevät on vaihtunut jo kesäksi ja koivukin on täydessä lehdessä, osa Lappia on yhä lumen peitossa", metsävastaava Lauri Kajander Luonto-Liitosta arvioi.

Kevätseurannan havainnot kertovat, että mustikan kukinta on reilusti myöhässä. Mustikan kukintaa seurataan monin paikoin tarkkaan, koska sen onnistuminen lupaa hyvää mustikkasatoa. Mustikka kukkii nyt yleisesti Etelä-Suomessa. Keski-Suomessa kukinta on aluillaan, eikä havaintoja ole saatu Kuopiota pohjoisempaa.

Muidenkin kukkivien kasvien kukinta on jäljessä keskimääräisestä keväästä. Käenkaali kukkii tällä hetkellä yleisesti vasta Etelä-Suomessa. Pohjoisempana kukinta on aluillaan ja havaintoja kertyi sieltä vain muutamia. Tuomen kukinta näyttäisi olevan Etelä-Suomessa nyt parhaimmillaan, mutta Keski-Suomessa tuomi kukkii vain paikoin. Pohjoisimmat havainnot saatiin Seinäjoelta ja Laukaalta.

Luonto-Liiton Kevätseuranta on saatu nyt tämän kevään osalta päätökseen. Havaintoja voi kuitenkin yhä ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnoista voi jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Kevään tarkkailu jatkuu taas ensi vuonna, kiitos kaikille havaintoja ilmoittaneille! Marraskuussa käynnistyy jälleen talvista luontoa havainnoiva Talviseuranta, johon voi tutustua osoitteessa www.talviseuranta.fi.

Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander, lauri.kajander(at)luontoliitto.fi, puh. 045 117 9610

Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green, malva.green(at)luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

« elokuu 2017 »
elokuu