Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kukat ja hyönteiset heräsivät kevätaurinkoon

Kukat ja hyönteiset heräsivät kevätaurinkoon

Luonto-Liiton Kevätseurannan kolmas seurantaviikonloppu 9.–10.4. keräsi lähes 700 havaintoa ympäri Suomen. Aurinkoinen keli houkutteli paitsi kevään seuraajia ulos luontoon, myös kyitä ja sisiliskoja esille talvipiiloistaan.

Luonto-Liitto tiedottaa 14.4.2011

Linnuista esimerkiksi laulujoutsen, kiuru ja töyhtöhyyppä ovat nyt saavuttaneet lähes koko Suomen. Muiden lajien osalta havainnot keskittyivät edelleen pääosin etelään, jossa leskenlehdet ja sinivuokot jo kukkivat. Niiden seurana lentää monia hyönteisiä, muun muassa sitruuna- ja nokkosperhosia sekä mantukimalaisia. Myös sääsket ovat heräämässä. Hyönteisten yleistyminen tarkoittaa samalla sitä, että västäräkeille ja pajulinnuille riittää ravintoa, kun ne saapuvat takaisin pohjoiseen pitkän muuttomatkan jälkeen.

– Nyt kun kevät on päässyt vauhtiin, sitä ei pysäytä enää mikään. Kohta valkovuokot kukkivat, kirjosiepot saapuvat ja yhtäkkiä haarapääskyt lentelevätkin jo ympäri talojen nurkkia, ennakoi Kevätseuranta-vastaava Maria Hällfors.

Seuraava Kevätseurantaviikonloppu osuu pääsiäiseen. Pohjoisessa odotellaan monien etelässä jo havaittujen kevätlajien ilmestymistä. Etelässä puolestaan voi etsiä uusia kevään merkkejä, kuten sammakonkutua ja pesistään könyäviä siilejä. Kevätseurannan kummi, suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi tunnistaa keväisen metsän tuoksun.

– Joskus on ihan mahtavaa, kun pienet purot solisevat metsässä ja niiden vierustalla tuoksuu lumen alta paljastunut nurmi tai sammal. Se on oikea kevään tuoksu, Minna Kauppi kertoo.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Kaikkien havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia retkeilykauppa Retkiaittaan. Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Suomen Lasten Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä seurantaviikonloppujen jälkeisinä torstaina klo 7.45. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätietoja ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Maria Hällfors

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto