Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät saapui Pohjois-Suomeen, etelässä siirrytään kesään

Kevät saapui Pohjois-Suomeen, etelässä siirrytään kesään

Luonto-Liiton kevätseuranta kertoo, että Etelä-Suomessa kevät on jo vaihtumassa kesäksi. Pohjois-Suomessa tullaan kovaa vauhtia perästä
Kevät saapui Pohjois-Suomeen, etelässä siirrytään kesään

Kuva: Heikka Marttila-Tornio

Maisema vihertyy ja esimerkiksi koivut ovat puhjenneet lehteen lähes koko maassa. Inarissa havainnoitiin viikonloppuna 1 cm mittaisia koivunlehtiä ja 2 cm mittaisista koivunlehdistä on ilmoitettu havaintoja Rovaniemen korkeudelta asti.

Tämän vuoden kevätseurannassa tarkkaillaan erityisesti puiden ja pensaiden lehtiä sekä kukintaa. Pohjoisimmat havainnot tuomen kukinnasta on saatu Suomussalmen korkeudelta.  Myös haavat ovat avanneet lehtiään. Havaintoja haavan kukinnasta on kuitenkin tullut varsin vähän.

”Haapa kukkii ennen lehtien puhkeamista ja usein korkealla roikkuvat norkkomaiset kukinnot jäävät helposti huomaamatta”, kevätseurantavastaava Heikka Marttila-Tornio kertoo.

Metsässä mustikat ovat aloittaneet kukintansa. Pohjoisin havainto mustikan kukinnasta on tullut Rovaniemeltä. Pohjoisessa voi havaita myös rentukan kukintaa ja peltokortteen itiötähkiä. Etelä-Suomessa kielon kukinta on alkanut. Samoin oravanmarja ja kullero aloittelevat kukintaansa.

Lintumaailmassa valmistaudutaan jo tulevaan kesään. Parhaat pesäpaikat on jo vallattu ja kohta päästäänkin seuraamaan lintupesueiden kasvua ja kehitystä.

”Käen kukkumista kuulee Oulun seudulla säännöllisesti ja haarapääskyhavaintoja on tullut aina Rovaniemen korkeudelta asti”, Marttila-Tornio iloitsee.

Myös havaintoja hyttysistä ja kimalaisista on tullut aivan pohjoisinta Suomea myöten.

Seuraavan kerran kevään etenemistä havainnoidaan viikonloppuna 4.–5.6.2016. Ensihavaintoja kerätään edelleen kaikista lajeista koko kampanjan ajan. Kuka tahansa voi ilmoittaa havaintonsa. Se onnistuu helpoiten osoitteessa: www.kevatseuranta.fi.

Lisätiedot Luonto-Liiton kevätseurantavastaavilta:

Emilia Hämäläinen, emilia.hamalainen(at)luontoliitto.fi, puh. 044-3381543

Heikka Marttila-Tornio, heikka.marttila-tornio(at)luontoliitto.fi 

26.05.2016