Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätlajit runsaana Etelä-Suomessa, pohjoisessa vielä odotellaan

Kevätlajit runsaana Etelä-Suomessa, pohjoisessa vielä odotellaan

Kolmas kevätseurantaviikonloppu toi paljon uusia lajihavaintoja. Vaihtolämpöiset eläimet alkavat heräillä Etelä-Suomessa.
Kevätlajit runsaana Etelä-Suomessa, pohjoisessa vielä odotellaan

Kuva: Teemu Saloriutta

Kolmas kevätseurantaviikonloppu (9.–10.4.2016) toi paljon uusia lajihavaintoja. Muuttolinnuista havaittiin aikaisten saapujien ohella entistä enemmän västäräkkejä ja kurkia. Myös peippo- ja töyhtöhyyppähavainnot runsastuivat reilusti.

Vaihtolämpöiset eläimet alkavat heräillä Etelä-Suomessa, sillä lämpöä alkaa olla riittävästi. Kyy ja sisilisko ovat jo hyvin yleisiä lajihavaintoja. Ensimmäiset sammakonkudut on myös havaittu. Selkärangattomista muurahaiset, kimalaiset, nokkos- ja sitruunaperhoset ovat jo hereillä.

”Todennäköisesti kahden viikon päästä on jo kunnon kuhina vaihtolämpöisten keskuudessa”, Luonto-Liiton kevätseurantavastaava Heikka Marttila-Tornio ennustaa.

Myös monet kasvit aloittavat kukintansa huhtikuussa. Leskenlehtiä näkee paikoitellen todella runsaasti, samoin sinivuokkoja.

”Teemalajeista eli puista ja pensaista lehti- ja kukkimishavaintoja ei ole tullut vielä paljoa. Poikkeuksena näsiän kukinta.Tämä johtuu pitkälti siitä, että muut lajit ovat myöhäisempiä lajeja. Haavan kukkiminen ja koivun lehtien ilmestyminen ovat kuitenkin jo nurkan takana”, Marttila-Tornio toteaa.

Kevätseurantahavainnot toistaiseksi painottuvat Etelä- ja Keski-Suomeen.

”Pohjoisessa kevät ei vielä ole kovin pitkällä, mutta pian lajit alkavat runsastua sielläkin”, Marttila-Tornio kertoo.

Seuraavan kerran lajien runsastumista seurataan 23.-24.4.2016 välisenä viikonloppuna. Omia ensihavaintojaan kevätseurantalajeista voi kuitenkin käydä ilmoittamassa milloin tahansa verkkosivustolla www.kevatseuranta.fi.

Lisätietoja Luonto-Liiton kevätseurantavastaavilta:

Heikka Marttila-Tornio, heikka.marttila-tornio(at)luontoliitto.fi, puh. 044-3381543

Emilia Hämäläinen, emilia.hamalainen(at)luontoliitto.fi