Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Korkein hallinto-oikeus hylkäsi haukkametsästyskokeilun kaatopaikalla

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi haukkametsästyskokeilun kaatopaikalla

Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiiri, BirdLife Suomi ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 19.10.2006

Korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiirin valituksen Kuopioon suunniteltua metsästyshaukkakokeilua vastaan. Jutussa avustaneet BirdLife Suomi ja Suomen luonnonsuojeluliitto pitävät päätöstä valtakunnallisesti tärkeänä ennakkotapauksena, joka vähentää tulevaisuudessa lintujen rauhoituksesta annettavia poikkeuslupia.

Pohjois-Savon ympäristökeskus antoi vuonna 2004 Jätekukko Oy:lle luvan tappaa rauhoitettuja lintuja pesimäaikana. Luvasta ilmeni, että Kuopion yliopisto aikoi tuoda Suomeen Englannista haukallametsästäjän muuttohaukkoineen. Tarkoitus oli kokeilla lokkien ja muiden lintujen karkottamista Heinälamminrinteen kaatopaikalta.

Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiiri valitti luvasta. Kuopion hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, mutta korkein hallinto-oikeus hyväksyi sen 17.10.2006.

"Päätös on merkittävä, koska se vähentää poikkeuslupia lintujen rauhoituksesta", kertoo luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta. "Päätös korostaa sitä, että lintudirektiivin mukaan poikkeuslupia lintujen rauhoituksesta ei saa antaa, jos hankkeelle on muita tyydyttäviä ratkaisuja. Tämä koskee myös erilaisia kokeiluhankkeita, koska linnut eivät ole leikkikaluja. Lisäksi Suomessa annetaan hyvin kaavamaisesti tappolupia jopa kymmenille tuhansille linnuille vuodessa kaatopaikkojen lisäksi riistanhoidon nimissä. Tämän päätöksen jälkeen poikkeuslupien harkintaa Suomessa on pakko olennaisesti tiukentaa."

"Metsästyshaukkoja parempia vaihtoehtoja kokeilulle on paljon", puheenjohtaja Jani Lukkarinen Savo-Karjalan luontopiiristä kertoo. Kuopiossakin on nyt siirrytty kokeilemaan lentoestelankoja. Niistä on tekeillä opinnäyte Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian koulutusohjelmassa.

"Haukkakokeilu olisi voinut muuttaa suomalaisten suhtautumista meillä kiellettyyn metsästyshaukkatoimintaan", BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi sanoo. "Edelleen joissakin maissa hyväksytty metsästyshaukkaharrastus pitää yllä laajaa laitonta kauppaa. Uhanalaisia haukkoja pyydystetään luonnosta ja salakuljetetaan maista toisiin. Itä-Euroopassa ja Aasiassa suurten jalohaukkojen kannat kärsivät laajalle levinneestä rikollisesta toiminnasta, joka liittyy nimenomaan metsästyshaukkatoimintaan. Metsästystilanteessa pääsee myös karkuun haukkoja, jotka poikkeavat perinnöllisesti luonnonkannoista. Tarhalinnut voivat sekoittua luonnonvaraisiin ja vaarantaa uhanalaisten lajien perinnöllistä puhtautta. Tällaisesta on yksi havainto Ruotsistakin."

Lisätietoja
- Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiirin puheenjohtaja Jani Lukkarinen, puhelin 040 523 4354
- BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi, puhelin 0400 749 786
- Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530