Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Koivut puhkesivat lehteen eteläpuolella maata

Koivut puhkesivat lehteen eteläpuolella maata

Luonto-Liitto tiedottaa 14.5.2009

Maisema on alkanut muuttua keväisen vihreäksi Suomen eteläpuoliskolla. Luonto-Liiton Kevätseurannan viidennen seurantaviikonlopun (9.–10.5.) havaintojen mukaan koivunlehdet ovat ehtineet jo yli kahden sentin mittaan Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Pienempiä hiirenkorvia on nähty Vaasan korkeudella saakka – pohjoisimmat havainnot ovat tulleet Pohjois-Savon Rautavaarasta sekä Etelä-Pohjanmaan Evijärveltä.

Muistakin kevätkasveista on ilmoitettu runsaasti havaintoja. Valkovuokon kukinta on huipussaan suuressa osassa maata. Loistavan keltainen rentukka on juuri aloittanut kukintansa eteläisessä Suomessa, kun taas peltokortteen ruskeita itiötähkiä on nähty jo Etelä-Lapissa saakka. Kevätseurannan tämänvuotisen teeman, perinnemaisemien lajeihin kuuluva kolmivärinen keto-orvokki kukkii sekin jo muutamilla paikoilla maan lounaisosissa.

Keto-orvokin tavoin perinnemaisemien lajistoon kuuluva haarapääsky on valloittanut Suomea toden teolla viimeisen kahden viikon aikana. Haarapyrstöjä on nähty paljon eri puolilla maata, pohjoisin Etelä-Lapin Tervolassa. Muista Kevätseurannan muuttolinnuista erityisesti pihapönttöjen tutut kirjosiepot ja rannoilla piipittävät rantasipit ovat runsastuneet. Myös laulustaan tunnistettavia pajulintuja ja käkiä on saapunut useille paikkakunnille.

Viime aikojen sateet ovat tehneet hyvää kevätluonnolle, ja uusia lajeja löydetään koko ajan. Aivan ensimmäiset käenkaalit ja mustikat kukkivat jo, ja havaintoja odotellaan myös kielon ja tuomen kukista sekä tervapääskyistä. Perinnemaisemien lajeista kannattaa lähiaikoina havainnoida keto-orvokin lisäksi erityisesti kulleron ja omenapuiden kukinnan alkamista, sekä lehmien ja lampaiden laitumelle pääsyä.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa.

Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan seurantalajeista Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7.55. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Inka Plit
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori
inka.plit(at)luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Katja Torkko (perinnemaisemat)