Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kiertotalousoppitunnit innostivat yläkoululaisia suunnittelemaan uudenlaisia kaupunkeja

Kiertotalousoppitunnit innostivat yläkoululaisia suunnittelemaan uudenlaisia kaupunkeja

Luonto-Liitto aloitti helmikuussa kiertotalousaiheiset kouluvierailut yläkouluissa eri puolilla Suomea. Kiertotalous kiinnostaa nyt kouluissa, sillä tilauskirja täyttyi ennätysvauhtia. Kevään aikana vierailuilla tavoitettiin yli 3000 oppilasta. Luonto-Liitto järjesti yläkouluikäisille myös kiertotalousaiheisen kilpailun.
Kiertotalousoppitunnit innostivat yläkoululaisia suunnittelemaan uudenlaisia kaupunkeja

Kruunuhaan yläasteen oppilasryhmän voittajatyö

Tehtävänä oli suunnitella kiertotalouden periaatteita noudattava kylä, kunta tai kaupunki. Erilaisin tekniikoin toteutettuja kilpailutöitä saapui yli 60.

“Kilpailutöissä näkyy nuorten kiinnostus yhteisiä asioita kohtaan ja ympäristöstä välittäminen. Oli hienoa huomata, että opettajat ottivat meidät innostuneesti vastaan. Kouluissa on vahva ymmärrys siitä, kuinka tärkeästä asiasta kiertotaloudessa on kyse,” sanoo Luonto-Liiton kiertotaloushankkeen projektisuunnittelija Leena Koivula.

Kiertotalouteen siirtyminen vaatii kokonaisvaltaista ajattelutavan muutosta. Tulevaisuuden kannalta tärkeimmät henkilöt löytyvätkin kouluista. Kun nykyinen luonnonvarojen ylikuluttaminen ei voi enää jatkua, tarvitaan rohkeutta ajatella koko taloussysteemi kokonaan uusiksi ja laittaa kaikki materiaalit kiertoon.

Kilpailun voittajatyö syntyi Helsingin Kruununhaan yläasteella. Yksityiskohtainen kiertotalouskunnan pienoismalli sisälsi monia luovia ratkaisuja, ja kunnan energiantuotantoon ja muovin käyttöön oli kiinnitetty erityishuomiota. Kilpailun toinen sija jaettiin kahden oululaiskoulun kesken. Haukiputaan 9.-luokkalaisista koostuneen oppilasryhmän visiossa kylällä toimi esimerkiksi kauppa-auto, jonka kyydissä asukkaat voivat myös kulkea viereiseen kaupunkiin. Oulun normaalikoulun 9.-luokkalaiset rakensivat pienoismallin, jossa jo rakennusmateriaaleissa korostui kiertotalousajattelu. Taloja oli rakennettu esimerkiksi jäätelöpuikoista. Voittajat saavat palkinnoksi stipendit ja kiertotalousdiplomit.

Luonto-Liiton kouluvierailut ovat kouluille maksuttomia. Niiden tavoitteena on antaa oppilaille eväät sisäistää kiertotalouden toimintatavat. Luonto-Liiton kiertotalousvierailut sopivat hyvin opetussuunnitelmassa merkittävän roolin saaneeseen ilmiöoppimiseen. Kouluvierailut toteutetaan Sitran tuella.

Lisätietoja:

Luonto-Liiton kiertotaloushankkeen nettisivut: www.kiertotalousnetti.fi

Leena Koivula, Luonto-Liiton kiertotaloushankkeen projektisuunnittelija
p. 044 516 6228

Salla Tuomivaara, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja
p. 0400 530 990

Luonto-Liiton tiedote 25.5.2018