Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta keräsi huimasti perhoshavaintoja

Kevätseuranta keräsi huimasti perhoshavaintoja

Kulunut kevät alkoi Etelä-Suomessa poikkeuksellisen varhain, kun terminen talvi ei päässyt osassa maata lainkaan alkamaan. Pohjoisessa Suomessa kevättalvi ja kevät olivat sen sijaan ennätyksellisen lumisia ja päättyivät toukokuun suuriin tulviin.
Kevätseuranta keräsi huimasti perhoshavaintoja

Kuva: Riina Pippuri

 

Osasta Kevätseurannan lajeja saatiin ensihavaintoja keskimääräistä aiemmin. Muuttolintuja saapui Suomeen, aikuisena talvehtivat perhoset lähtivät lentoon ja alkukevään poikkeuksellinen lämpö edisti kasvien kukintaa.

Etelä-Suomessa varhain alkanut kevät näkyi ihmisten aktiivisena luonnossa liikkumisena. Havaintoja on ilmoitettu paljon enemmän kuin kolmena edellisenä keväänä – ja osa tiedoista on vielä saapumatta. Kevään perhosteemaa kruunaten nokkos- ja sitruunaperhosesta saatiin huomattavan paljon havaintoja. Kaikki mukana olleet perhoset keräsivät hienosti suomalaisten huomiota, keväthangilla taivaltavasta ruostesiiven toukasta aina kesää enteilevään lanttuperhoseen asti.

Viimeisen Kevätseuranta-viikonlopun teemana oli Pohjois-Suomen kevät. Kevätlajit ja muut kevään merkit ovat nyt havaittavissa Tunturi-Lappia myöten. Rovaniemellä ja Kemijärvellä tuomet kukkivat ja koivujen lehdet ovat puhjenneet. Inarissa kukkivat kullerot ja rentukat. 

"Oulun korkeudella tämä kevät on ollut jossain määrin tavallisesta poikkeava. Lintujen pesintä on ollut jonkin verran myöhässä, osalla lajeista jopa pari viikkoa. Lisäksi oman havaintoni mukaan kotini lähellä olevat lehtipuut pääsivät kunnolla lehteen vasta viime viikon aikana. Tällä viikolla on kuitenkin ollut jo kovin kesäinen tunnelma, kun on ollut lämmintä ja sain ihastella metsäpoluilla vastaan lenteleviä neitoperhosia ja korentoja, sekä ojassa uiskentelevia nuijapäitä” Maria Honkanen, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja.

Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön. Kaikki havainnot ilmoitetaan osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat kortit voi lähettää osoitteeseen:

Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B (3. krs.), 00210 Helsinki.

Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta 

 

Lisätiedot:

Antti Salovaara, Luonto-Liiton aktiivi,

ans@iki.fi

Puh. 040 737 6948

 

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö

malva.green@luontoliitto.fi

Puh. 044 045 8898

 

Kevätseurannan omat sosiaalisen median kanavat:

www.facebook.com/kevatseuranta

 

www.instagram.com/kevatseuranta

 

Luonto-Liiton tiedote 9.6.2020

kuuluu seuraaviin kategorioihin: