Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta juhlistaa tänä vuonna luonnon monimuotoisuutta

Kevätseuranta juhlistaa tänä vuonna luonnon monimuotoisuutta

Luonto-Liiton Kevätseuranta starttaa taas maaliskuun puolivälissä. Takana on pian 50 vuotta arvokasta havainnointia; tuhansia havaintoja Suomen kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä kerätään eri paikkakunnilla joka vuosi.

Luonto-Liitto tiedottaa 9.2.2010

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Ilmoitetut havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan ja niiden avulla saadaan vertailtua lajien esiintymistä ja runsautta sekä kevään ajoittumista eri vuosina. Kevätseuranta järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Vuosi 2010 on kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden vuosi, joka näkyy myös Kevätseurannassa. Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa kaikkea luonnossa esiintyvää vaihtelua: lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, lajien runsautta ja vaihtelevuutta sekä elinympäristöjen rikkautta. Luonnolle monimuotoisuus on kuin sairausvakuutus. Ilman sitä eivät luonnon prosessit ja eliöiden vuorovaikutussuhteet toimi kunnolla, jolloin sekä ympäristön laatu että sietokyky heikkenevät.

Ihmistoiminta on jo vuosikymmeniä kuluttanut luonnon elinvoimaa ja uudistuskykyä ajaen lähes 40 % maailman tunnetuista lajeista sukupuuton partaalle.

– Luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ei välttämättä näe helposti. Kuitenkin yli 1500 eliölajin arvioidaan olevan uhanalaisia maassamme. Suomessa on vielä paljon luontoa, mutta se on yksipuolistumassa hurjaa vauhtia. Suomen luontotyypeistä yli puolet on uhanalaisia, muistuttaa luonnon monimuotoisuuden vuoden koordinaattori Hannele Ahponen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Monimuotoisuutta löytyy myös lähiluonnosta. Tienpientareet, niityt, taajamametsät, purot ja kosteikot sisältävät omaleimaisia eliöyhteisöjä, jotka jäävät usein kiireisiltä ihmisiltä huomaamatta.

– Lähes kaikki Kevätseurannan lajit voi nähdä lähiympäristössä, kannustaa Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Titta Lassila. Tänä vuonna havaintoja voi kerätä 41 seurantalajin lisäksi myös vapaavalintaisista lajeista. Luonnon monimuotoisuuttahan edustavat aivan kaikki lajit elinympäristöstä riippumatta.

Kevätseurantaan voi lähettää havaintoja koko kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviesteillä. Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa: ensihavaintoja ja lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja lähettää milloin vain. Lajien runsautta arvioidaan seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna: 13.–14.3., 27.–28.3., 10.–11.4., 24.–25.4., 8.–9.5., 22.–23.5 ja 5.–6.6. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö. Lapsille on oma seuranta, Kevättuuli.

YLE:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle.

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

Titta Lassila
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto