Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto alkaa jo vihertää – hiirenkorvia odotettavissa pian etelään

Luonto alkaa jo vihertää – hiirenkorvia odotettavissa pian etelään

Etelä-Suomessa kasvillisuus näyttää nyt heräämisen merkkejä. Tämä tietää myös Kevätseurannan tämän vuoden teemalajien, puiden ja pensaiden, heräämistä lähiaikoina.

Ensimmäisten koivunlehtien voidaan odottaa ilmestyvän pian Etelä-Suomeen, sillä koivun kukintakin on siellä aivan nurkan takana. Havaintoja teemalaji näsiästä on jo saatu runsaasti, odotettavissa on pian enemmän havaintoja myös haavan kukinnasta. Muista seurantalajeista esimerkiksi valkovuokot kaunistavat nyt monin paikoin metsien pohjakerroksia Etelä-Suomessa. Havaintoja myös muun muassa muutamista talvihorroksesta heränneistä siileistä sekä useista kimalaisista on ilmoitettu Keski-Suomen korkeudelta asti.

”Kimalaisia näkee nyt surraamassa ensimmäisten kukkivien pajujen seassa. Paju tarjoaakin elintärkeää ravintoa horroksesta heräävälle kimalaiskuningattarelle, jolla on kiire aloittaa uuden yhdyskunnan perustaminen”, kertoo kevätseurantavastaava Emilia Hämäläinen.

Viime viikkoina on ilmoitettu havaintoja myös monista muuttolinnuista. Esimerkiksi västäräkkejä, punakylkirastaita, naurulokkeja ja peippoja on havainnoitu runsaasti, ja niitä tavataan nyt myös Pohjois-Suomessa. Jokunen västäräkki ja peippo on ilmoitettu Lapista asti. Lisäksi muutamia tuulihaukkahavaintoja on saatu etelästä aina Rovaniemen korkeudelle, ja ensimmäisiä havaintoja on jo ilmoitettu pajulinnusta sekä kirjosieposta.

”Lintujen laulukonsertti on voimistunut selvästi kevään edetessä. Esimerkiksi peipon laulua on kuulunut Helsingissä jo useamman viikon ajan. Seuraavaksi odotan, milloin alkaa kuulua kirjosiepon tai pajulinnun visertelyä. Siitä tietää kesän olevan taas hieman lähempänä”, Hämäläinen sanoo.

Kevään havainnointi jatkuu Luonto-Liitolla kesäkuun ensimmäiseen viikkoon asti. Seuraavan kerran havainnoidaan 7­.–8.5. Ensihavaintoja odotellaan edelleen etenkin osasta vuoden teemalajeista, ja niitä voi ilmoittaa koko kampanjan ajan osoitteessa www.kevatseuranta.fi.

 

Lisätiedot:

Luonto-Liiton kevätseurantavastaavat:

Emilia Hämäläinen, emilia.hamalainen(at)luontoliitto.fi, puh. 044-3381543

Heikka Marttila-Tornio, heikka.marttila-tornio(at)luontoliitto.fi

28.04.2016