Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta 2019: Varhainen kevään alku toi äkkivihreyden

Kevätseuranta 2019: Varhainen kevään alku toi äkkivihreyden

Kesäkuun ensimmäisen viikonlopun myötä kevät on vaihtunut kesään pohjoista Suomea myöten. Luonto-Liiton Kevätseuranta on päättynyt.
Kevätseuranta 2019: Varhainen kevään alku toi äkkivihreyden

Kuva: Antti Salovaara

Saimme havaintoja kaikkiaan 227 Suomen kunnasta – Inarista Hankoon ja Kumlingesta Ilomantsiin – mistä kuuluu suuri kiitos kaikille havaintojaan ilmoittaneille. Tieto tähän mennessä ilmoitetuista reilusta 8500 havainnoista on tallennettu pysyvästi Luonnontieteellisen museon tietokantaan.

Kevään alkusoitto kuultiin tänä vuonna ennätysvarhain, sillä merkkejä keväästä havaittiin jo ennen ensimmäistä Kevätseuranta-viikonloppua maaliskuun alussa. Rohkeimmat laulujoutsenet, kiurut ja töyhtöhyypät olivat saapuneet tunnustelemaan tilannetta. Kevät hidasteli totutusti pitkin alkutaivaltaan, mutta huhtikuun koittaessa kevään saapumisesta ei ollut epäilystäkään. Havaintoja muuttolinnuista oli kuultu jo Oulun korkeudelta.

Kevät puhkesi kukkaan vauhdikkaasti. Valkovuokoista nautittiin etelässä jo huhtikuun puolivälissä, ja hetkeä myöhemmin runsastuivat rentukat. Myös tämän vuoden teemalajin, vesimittarin, kevät alkoi havaintojen perusteella huhtikuun alussa. Kevään havainnoitsijat olivatkin aktiivisimmin liikkeellä huhtikuussa, kun luonnossa tapahtui paljon nopeassa aikataulussa.

Varsinainen yllätys koettiin huhti-toukokuun vaihteessa, kun maisema vihertyi häkellyttävän varhain ja nopeasti. Koivuihin kasvoivat etelässä pienet lehdet huhtikuun lopulla, ja jo toukokuun toisella viikolla hiirenkorvat olivat puhjenneet monin paikoin pohjoisessakin. Tuomi ja mustikka kukkivat pian Kuopiossa asti.

“Varhain koittanut vehreys puhutti paljon tänä keväänä. Moni lähiluontoaan pitkään tarkkaillut mietti, onko ennen havainnut koivua täydessä lehdessä tai tuomea kukassa näin aikaisin”, Antti Salovaara Luonto-Liitosta kommentoi.

Vaikka uusia Kevätseuranta-havaintoja ei pääsekään kirjaamaan ennen maaliskuuta 2020, pöytälaatikkoon jääneitä keväthavaintoja ehtii vielä ilmoittaa havaintolomakkeella. Luonto-Liiton Kevätseuranta kiittää kaikkia havaintojaan ilmoittaneita ja toivottaa kaikille hyvää ja havaintorikasta kesää!

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Kevätseuranta järjestetään seuraavan kerran taas keväällä 2020.

Kevätseurannan nettisivut: www.kevatseuranta.fi

Kevätseurannan havaintolomake: loydos.luomus.fi/forms/kevatseuranta