Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kesäinen sää sai kasvit kukkimaan ja kimalaiset liikkeelle

Kesäinen sää sai kasvit kukkimaan ja kimalaiset liikkeelle

Vapun jälkeen lämmennyt sää väritti maiseman vihreäksi ja sai monet kasvit puhkeamaan kukkaan Etelä-Suomessa. Myös Pohjois-Suomessa luonto alkaa herätä talven jäljiltä.
Kesäinen sää sai kasvit kukkimaan ja kimalaiset liikkeelle

Kuva: Emilia Hämäläinen

Monet Kevätseurannan tämän vuoden teemalajeista virkosivat vauhdilla. Etelässä koivuihin puhkesivat lehdet, jotka kasvattivat kokoaan nopeasti. Koivunlehdistä onkin saatu paljon havaintoja aina Keski-Suomen korkeudelle asti, pohjoisimmat havainnoitiin viikonloppuna Pudasjärvellä. Muista teemalajeista vaahtera aloitti kukintansa viime viikolla Etelä-Suomessa, ja houkuttelipa lämpö ensimmäiset tuometkin kukkimaan.

”Kesäisen ilman on aistinut viime päivinä luonnossa, ja tämä näkyy myös saaduissa havainnoissa. Monien kasvien kukintojen havainnossa on nähtävissä selvä piikki viime viikolta”, sanoo kevätseurantavastaava Emilia Hämäläinen.

Muun muassa rentukoista on saatu havaintoja nyt Keski-Suomesta asti. Samoin käenkaalit ja mustikat ovat aloittaneet kukintansa. Lisäksi peltokortteen itiötähkistä on saatu uusia havaintoja, pohjoisin aina Rovaniemeltä saakka. Myös kimalaiset pörräävät nyt kukinnoissa, ja niitä on havainnoitu yhä enemmän Pohjois-Suomessakin.

Uusia havaintoja myös muuttolinnuista on ilmoitettu, esimerkiksi pajulintuja ja kirjosieppoja on havainnoitu selvästi aiempaa enemmän, joitakin myös Pohjois-Suomen korkeudelta. Pohjoisin havainto kirjosieposta saatiin viikonloppuna Inarista. Muista linnuista esimerkiksi haarapääskyjä, rantasipejä ja käkiä on saapunut vapun jälkeen lisää.

”Lämpimän sään vaikutukset näkyvät jo Oulussakin. Koivunsilmut alkoivat vihertää maisemassa ja peipot lauleskelevat ahkerasti. Myös sammakoiden kutupuuhat ovat jo vauhdissa”, kevätseurantavastaava Heikka Marttila-Tornio raportoi paikan päältä.

Seuraavan kerran havainnoidaan kevään etenemistä 21.–22.5. Ensihavaintoja kerätään edelleen kaikista lajeista koko kampanjan ajan. Kuka tahansa voi ilmoittaa havaintonsa, ja se käy helpoiten osoitteessa: www.kevatseuranta.fi.

 

Lisätiedot:

Luonto-Liiton kevätseurantavastaavat:

Emilia Hämäläinen, emilia.hamalainen(at)luontoliitto.fi, puh. 044-3381543

Heikka Marttila-Tornio, heikka.marttila-tornio(at)luontoliitto.fi 

12.05.2016