Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseurannassa otettiin askel kohti kesää

Kevätseurannassa otettiin askel kohti kesää

Kevät on viime päivinä edennyt vauhdilla. Ensimmäiset pääskyt ovat saapuneet Suomeen ja keväinen kukkaloisto alkaa hiljalleen Etelä-Suomessa olla parhaimmillaan.
Kevätseurannassa otettiin askel kohti kesää

Kuva: Flickr / Kahvikisu CC BY 2.0

Luonto-Liitto tiedottaa 30.4.2015

Luonto-Liiton tämän vuoden neljättä Kevätseuranta-viikonloppua vietettiin kesää aavistelevissa tunnelmissa. Erilaiset vihreän sävyt alkavat jo monin paikoin värittää maisemaa, koivut ovat puhkeamassa Etelä-Suomessa hiirenkorvalle, ja voikukatkin nostavat päätään asfaltin raoista. Ensimmäisiä voikukkahavaintoja alkoi etelärannikolta tulla pari viikkoa sitten, ja pohjoisin voikukkahavainto ilmoitettiin viikonloppuna Raahesta.

“Valkovuokot kukkivat nyt Etelä-Suomessa hengästyttävän runsaina. Jos haluaa nauttia kevätaspektista, eli ennen puiden ja pensaiden lehteen puhkemista tapahtuvasta kasvien kukinnasta, niin kevätretkelle kannattaa lähteä seuraavan muutaman viikon aikana. Valko- ja sinivuokon lisäksi kevätaspektilajeja ovat muun muassa käenrieskat, kiurunkannukset, kevätesikko ja kevätlinnunherne”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseurantavastaava Auli Elolahti.

Jos viikonloppuna ulkoili lähimetsikössä, ei todennäköisesti voinut välttyä kuulemasta korkeaa ja haurasta, väreilevää visertelyä. Ääni kuuluu punarinnalle, joka on rastaiden ja peippojen ohella kaikenlaisten metsien runsaimpia laulajia. Punarinnat ovatkin ehtineet jo Rovaniemelle asti. Vaikka hyönteissyöjien massamuutto on vasta edessä, on pääskyjen lisäksi ensimmäisiä havaintoja alkanut tulla myös kirjosiepoista ja pajulinnuista. Västäräkit sitä vastoin ovat jo yleinen näky aina Oulun korkeudella saakka.

Hyönteisistä ja matelijoista havaintomäärät jäivät edellistä seurantaviikonloppua selvästi pienemmiksi, mikä voitaneen luontevasti selittää harmaalla retkisäällä sunnuntaina. Sammakonkudusta tuli kuitenkin useita havaintoja, pohjoisin Siikajoelta, ja myös siilit ovat selvästi heräilleet.

“Hyönteisten lisäksi jäätelönsyöjähavainnot jäivät vuodenaikaan nähden yllättävän niukoiksi, sillä koko viikonlopulta saatiin vain seitsemän bongausta. Toivottavasti tilanne kuitenkin korjautuu vappuna. Jäätelönsyöjien liikkeistä kannattaakin ilmoittaa välittömästi Kevätseurantaan”, Elolahti muistuttaa.

Kevätseuranta on tarkoitettu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 14.–15.3. alkaen aina 6.–7.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimeltään Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina noin klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Auli Elolahti
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto