Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseurannassa ei siirrytty vielä kesäaikaan

Kevätseurannassa ei siirrytty vielä kesäaikaan

Kevät käynnistyi tänä vuonna varhain, mutta viimeiset pari viikkoa on vietetty viileässä ja epävakaisessa säässä. Tämä näkyi myös Luonto-Liiton vuoden toisen Kevätseuranta-viikonlopun havaintomäärissä.
Kevätseurannassa ei siirrytty vielä kesäaikaan

Kuva: Ville.fi CC BY-ND 2.0

Luonto-Liitto tiedottaa 2.4.2015

Erityisen niukasti havaintoja viime päivinä on kertynyt hyönteisistä ja matelijoista, joita vielä pari viikkoa aiemmin oli Etelä-Suomessa poikkeuksellisen paljon liikkeellä. Kun esimerkiksi sitruunaperhosista kirjattiin ensimmäiseltä seurantaviikonlopulta reilut viisikymmentä havaintoa, on viimeisimmästä perhoshavainnosta kulunut jo toista viikkoa.

“Seitsenpistepirkoista ja kimalaisista ei myöskään ole saatu kahteen viikkoon ainoatakaan havaintoa. Vaikka kyitä nähtiin jo maaliskuun alkupuolen aurinkoisina päivinä, piti viikonlopun kolea sää vaihtolämpöiset kyyt piilossa. Kekomuurahaisia lukuunottamatta näytti hyönteis- ja matelijamaailma viikonloppuna pääasiassa viettäneen hiljaiseloa”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Auli Elolahti.

Myös lintujen muutto on jonkin verran hiljentynyt. Vaikka lämpötila ei ole kevätmuuton kannalta välttämättä keskeisin tekijä, vähentävät huonot sääolosuhteet lintujen muuttoaktiivisuutta. Mahdolliset lumi- tai räntäsateet saattavat väliaikaisesti pysäyttää muuton kokonaan.

“Laulujoutsenia ja töyhtöhyyppiä oli viikonloppuna kuitenkin yhä runsaasti liikkeellä, ja myös peipot ovat hiljalleen levittäytymässä Etelä-Suomeen. Kurkia saapuu jatkuvasti lisää, minkä lisäksi myös naurulokit ovat ilmestyneet kaupunkien katukuvaan. Kun sää hieman lämpenee, voimmekin alkaa odotella ensimmäisiä hyönteissyöjiä”, Elolahti sanoo.

Epäsuotuisat sääolosuhteet ovat lintujen lisäksi vähentäneet selvästi myös muiden tasalämpöisten seurantalajien aktiivisuutta, sillä viikonlopulta ilmoitettiin vain yksi jäätelönsyöjähavainto. Kolean ja epävakaisen sään on ennustettu toistaiseksi jatkuvan, joten monet jäätelönsyöjät joutunevatkin näillä näkymin sinnittelemään pääsiäisen yli perinneherkkujen varassa. Vaikka leskenlehdet ja sinivuokot ovat avautuneet monin paikoin Etelä-Suomessa, voidaan sanoa, että suuressa osassa maata kevät on vasta alkamassa.

Auli Elolahti
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto