Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät toi västäräkin

Kevät toi västäräkin

Viime viikkojen koleasta säästä huolimatta kevät etenee koko maassa normaalisti. Luonto-Liiton Kevätseurannan kolmantena seurantaviikonloppuna havaintoja kirjattiinkin tasaiseen tahtiin.

Luonto-Liitto tiedottaa 19.4.2012

“Kevätlajit sen kun runsastuvat, vaikka viime viikkojen sää on ollut hieman viileä koko maassa”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Pohjoisimmat havainnot västäräkistä tehtiin Kemin korkeudella. Lajia ei kuitenkaan vielä toistaiseksi tavata runsaana. Västäräkit ovat hyönteissyöjiä, joten lajin runsastuminen on riippuvainen hyönteisten runsastumisesta.

Perhosista sekä nokkos- että sitruunaperhosesta tehtiin viikonloppuna eniten havaintoja. Nokkosperhosesta tehtiin havaintoja jo pari viikkoa sitten toisena seurantaviikonloppuna, mutta vain eteläisimmässä Suomessa. Viime viikonloppuna havaintoja kerättiin Oulun ja Kuopion korkeudelta saakka.

Mikäli säät lämpenevät, on seuraavana odotettavissa hyönteisten ja hyönteissyöjien runsastuminen. Yksittäisiä hyönteissyöjiä on jo liikkeellä, mutta suurin osa niistä on vielä vasta matkalla Suomeen. Niiden saapumisen havaitsee helposti linnunlaulun lisääntymisestä, etenkin yöaikaan.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 28.-29.4. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu alkaen 17.-18.3. aina 9.-10.6. asti.

Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle  www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.
Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Jenni Hämäläinen, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava jenni.hamalainen(at)luontoliitto.fi, 040 562 5047

Lauri Kajander, Luonto-Liiton metsävastaava (Suo-teema), lauri.kajander(at)luontoliitto.fi, 045 117 9610

www.kevatseuranta.fi

www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta