Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät toi lehdet puihin ja piknikit puistoihin

Kevät toi lehdet puihin ja piknikit puistoihin

Viime viikkojen lämpimämpi sää sai kevään kuromaan kiinni viivästynyttä aikatauluaan. Kevätseurannassa haarapääskyhavaintoja on tehty jo Lappia myöten, ja koivunlehdetkin ovat viimein puhkeamassa Pohjois-Suomeen.
Kevät toi lehdet puihin ja piknikit puistoihin

Kuva: Liisa-Maija Aukia

Eteläisessä Suomessa lehdet ovat kasvaneet jo parisenttisiksi, ja vaikka lehtien perusteella kevät on yhä pari päivää keskimääräisestä aikataulustaan jäljessä, kesä on jo aivan nurkan takana.

Tämän kevään teemalaji “ihmiset piknikillä” on viimein runsastunut puistoissa. Viikonlopun upean sään ansiosta saatiin paljon havaintoja eväsretkeilijöistä etenkin eteläisimmästä Suomesta. Pohjois-Suomessa ei ole vielä havaintojen perusteella lähdetty luonnon helmaan ruokailemaan. Pohjoisimman ”piknik-kunnan” titteli siirtyi kuitenkin Joensuusta Kaaville, jossa yksi seurue näytti mallia, kuinka savolaisesta keväästä voi nauttia.

Lintumaailmassa eletään vilkkaita aikoja. Suomen yleisin lintu pajulintu on ennättänyt muuttomatkallaan jo Pohjois-Suomeen saakka. Vaatimattoman näköisen linnun voi parhaiten tunnistaa kirkkaasta ja hieman mollivoittoisesta laulustaan. Kevätseurannan ansiosta pajulintu on tullut tutuksi monille, ja viime viikonloppuna lajista saatiin ilahduttavan paljon havaintoja. Myös mökkirantojen tuttu kahlaaja, rantasipi, on runsastunut Etelä-Suomessa.

Kevätseurannassa kaivataan nyt lisää havaintoja etenkin harvalukuisesta vaskitsasta sekä Kevätseurannan nisäkäslajeista siilistä ja lepakosta, joista on ehtinyt kertyä vasta vähän havaintoja. Varsinkin pohjoiset vaskitsa-havainnot auttavat kartoittamaan lajin levinneisyysaluetta.

Kevätlajien runsastumista seurataan kahden viikon välein. Seuraava ja samalla viimeinen Kevätseuranta-viikonloppu on ensi viikolla 3.–4.6. Omia ensihavaintoja voi ilmoittaa Kevätseurannan verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella koska tahansa: www.kevatseuranta.fi. Havainnoista voi jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Lisätiedot:

Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green, malva.green(at)luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander, lauri.kajander(at)luontoliitto.fi, puh. 045 117 9610

 26.05.2017

kuuluu seuraaviin kategorioihin: