Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät toi kukat ja perhoset Etelä-Suomeen jo maaliskuussa

Kevät toi kukat ja perhoset Etelä-Suomeen jo maaliskuussa

Luonto-Liiton tämän vuoden ensimmäinen Kevätseuranta-viikonloppu sujui vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen keväisissä merkeissä. Aurinkoinen sää houkutteli selvästi myös ihmiset ulkoilemaan, sillä viikonloppuna kirjattiin satoja havaintoja kevätseurantalajeista.
Kevät toi kukat ja perhoset Etelä-Suomeen jo maaliskuussa

Kuva: Anu Käppi

Luonto-Liitto tiedottaa 19.3.2015

Lintujen kevätmuutto on nyt parisen viikkoa tavanomaista edellä, ja erityisen paljon havaintoja ilmoitettiin laulujoutsenista ja töyhtöhyypistä. Pohjoisimmat joutsenet nähtiin tällä kertaa Kuusamon korkeudella. Ensimmäiset töyhtöhyypät puolestaan ovat ehtineet jo Oulun seudulle ja Pohjois-Karjalaan. Töyhtöhyyppien lisäksi myös kiuruista saapuu koko ajan lisää havaintoja etenkin Etelä-Suomesta ja länsirannikolta, mutta lumirajan mukana kiurut etenevät vähitellen myös sisämaahan.

“Lintujen lisäksi varhainen kevät on saanut monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomea myös hyönteiset liikkeelle. Kekomuurahaiset valtasivat Suomen aina Oulun korkeudelle asti, ja keväinen sää suosi myös sitruunaperhosia, joista havaintoja kertyi jopa enemmän kuin ennätysaikaiselta viime keväältä samaan aikaan. Kimalaiset ja seitsenpistepirkot ovat selvästi runsastuneet viime päivien aikana, eivätkä kaikki kevään tarkkailijat ole välttyneet myöskään ensimmäisiltä hyttysiltä”, sanoo Luonto-Liiton Kevätseurantavastaava Auli Elolahti.

Kukat ovat hiljalleen alkaneet värittää maaliskuista Etelä-Suomea leskenlehtien ja sinivuokkojen aloitettua jo keväisen kukintansa. Myös krookukset ovat monin paikoin heräilleet koristamaan istutuspenkkejä. Kun ensimmäiset jäätelönsyöjätkin ovat uskaltautuneet ulos nauttimaan keväästä ja hiekoitushiekka on pitänyt lakaisukoneet liikkeellä, voidaan todeta, että urbaanit kevään merkit ovat ilmestyneet varhain Etelä-Suomeen. Kaiken kaikkiaan lajikirjo kertyi melko runsaaksi ensimmäisen Kevätseuranta-viikonlopun aikana.

Kevätseuranta on tarkoitettu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 14.–15.3. alkaen aina 6.–7.6. asti. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 28.–29.3.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimeltään Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina noin klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Auli Elolahti
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto