Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät tavoittanut vasta Varsinais-Suomen

Kevät tavoittanut vasta Varsinais-Suomen

Myöhässä mateleva kevät puskee sinnikkäästi lounaasta, työntäen raskaaksi käyviä lumimassoja tieltään. Verrattuna muutamaan aikaisempaan vuoteen ovat havainnot Luonto-Liiton Kevätseurannassa jääneet vielä vähiin. Muuttolintuja on tavattu runsaasti vasta lounaisrannikon tuntumassa, eivätkä hyönteisetkään ole kömpineet koloistaan aivan normaaliin tapaan.

Luonto-Liitto tiedottaa 1.4.2010

Yksittäishavaintoja seurantalajeista tehtiin toisena seurantaviikonloppuna 27.–28.3. Keski-Suomen korkeudelle. Ensimmäinen kyy nähtiin Hämeenlinnassa ja siilin heräämistä todistettiin Jyväskylässä ja Seinäjoella. Mielenkiintoinen havainto ilmoitettiin Kemiöstä, Lounais-Suomesta, missä tavattiin talviunilta herännyt mäyrä. Mäyrän kaltaiset uudet havainnot ovat Kevätseurannassa erittäin tervetulleita.

Useimpien muuttolintujen tulo on selvästi myöhässä. Peltojen sulamista odottelevat erityisesti töyhtöhyypät, kiurut ja kurjet. Viimeisen viikon aikana auringonpaiste ja sateet ovat kuitenkin yhdessä edesauttaneet kevään tuloa huomattavasti. Kunhan yöt vielä lämpenevät, päästään keväässä aimo harppaus eteenpäin.

”Seuraavana seurantaviikonloppuna 10.–11.4. tullaan luultavasti tekemään monin verroin enemmän havaintoja. Muuttolintujen ohella saadaan ihailla koivun hiirenkorvia, leskenlehtiä sekä pajujen kukintaa”, ennakoi Kevätseuranta-vastaava Titta Lassila Luonto-Liitosta.

Kevätseuranta 2010 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja LUMO2010-vuoden kanssa. Vuoden aikana nostetaan esille luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys. Havaintoja voi ilmoittaa nyt myös muista kevään tuojista kuin seurannan vakiolajeista.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toinen torstai klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

Titta Lassila
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto