Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät saapumassa Pohjois-Suomeen

Kevät saapumassa Pohjois-Suomeen

Vaikka toukokuu on ollut melko kolea ja sateinen, on Kevätseurannassa päästy monin paikoin kesäisiin tunnelmiin. Pohjoisessakin on viimein päästy nauttimaan kevään etenemisestä. Koivuihin on ilmestynyt hiirenkorvat ja luonto alkaa vihertää.
Kevät saapumassa Pohjois-Suomeen

Kuva: Auli Elolahti

Luonto-Liitto tiedottaa 28.5.2015

"Peltokorteiden itiötähkiä on löydetty aina Lapin etelärajalla saakka. Tervapääskyt ovat uskaltautuneet Kemin korkeudelle asti. Pääskyjen runsastumista kuitenkin vielä odotellaan pohjoisimmassa Suomessa", sanoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Auli Elolahti.

Etelä- ja Länsi-Suomen lajikirjo näyttää jo varsin värikkäältä.

“Mustikat kukkivat runsaslukuisina jo Raahessa asti, ja voikukkien massakukinnot leviävät kulovalkean tavoin. Nyt onkin parhaita hetkiä ihailla keltaisena hohtavia voikukkaniittyjä. Myös ensimmäiset tuomet, kielot ja oravanmarjat ovat puhjenneet kukkaan eteläisessä Suomessa”, Elolahti kertoo.

Toukokuun viimeiseltä kevätseurantaviikonlopulta kertyi kaikkiaan vähemmän havaintoja kuin edellisvuonna, mikä johtunee tuulisista ja sateisista ilmoista.

“Vaikka Suomessa ei olla vielä päästy nauttimaan toukokuisista helteistä edellisvuoden tapaan, kannattaa kesäisestä luonnosta riemuita. Seuraava kevätseurantaviikonloppu on tämän kevään viimeinen, jolloin erityisesti Pohjois-Suomesta kaivataan havaintoja”, Elolahti sanoo.

Kevätseuranta on kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 14.–15.3. alkaen aina 6.–7.6. asti.
Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimeltään Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina noin klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Auli Elolahti
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto