Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät puhkesi kukkaan viikonloppuna

Kevät puhkesi kukkaan viikonloppuna

Viime päivien lämpimät säät ovat herättäneet keväisen luonnon. Luonto-Liiton Kevätseurantaan ilmoitettiinkin viime viikonloppuna reilu tuhat havaintoa niin kukista, linnuista kuin hyönteisistäkin.
Kevät puhkesi kukkaan viikonloppuna

Kuva: Flickr/Tero Laakso CC BY-SA 2.0

Luonto-Liitto tiedottaa 16.4.2015

“Pääsiäisen jälkeinen lämpimämpi jakso on saanut kevään etenemään vauhdilla. Leskenlehdet ja sinivuokot kukkivat nyt yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa aina Vaasan korkeudella asti, ja myös valkovuokot ovat aloittaneet kukintansa eteläisimmässä Suomessa. Krookusten väriloisto kiinnittää huomion monissa pihapiireissä ja puistoissa, ja onpa Turussa ja Helsingissä havaittu jo ensimmäiset voikukatkin”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseurantavastaava Auli Elolahti.

Keväinen lämpö on saanut myös hyönteiset aktivoitumaan. Sitruuna- ja nokkosperhoset olivat viikonloppuna selvästi ahkerasti liikkeellä, sillä molemmista lajeista kirjattiin lukuisia havaintoja. Myös kimalaisten ja seitsenpistepirkkojen kohdalla on havaintojen määrä muutaman viikon tauon jälkeen lisääntynyt huomattavasti. Hyönteishavainnot seurailevat paitsi lämpötilan vaihteluita, myös lumirajan vetäytymistä, ja pohjoisimmat seitsenpistepirkkohavainnot tulivat tällä kertaa Kiuruvedeltä.

“Suotuisat säät ovat tuoneet myös runsaasti muuttolintuja. Peipot laulavat jo yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa ja myös västäräkeistä tuli joitain kymmeniä havaintoja. Tämän vuoden urbaanin teemalajin, punarinnan, säkeitä taas saatiin viikonloppuna kuulla aina Kuopiossa asti. Lähiviikot ovatkin paras hetki nauttia lintujen kevätkonserteista”, Elolahti sanoo.

Myös kurkien muutto on täydessä käynnissä, ja viikonlopun aikana Suomeen tulikin tuhansia kurkia. Punakylki- ja räkättirastaat saapuvat nyt sankoin joukoin, ja lokit ovat viime viikkoina ottaneet kaupunkien ilmatilan haltuunsa – mikä ei jäänyt huomaamatta myöskään Kevätseurantaan osallistuneilta. Kun ensimmäiset sammakonkudutkin on jo nähty Etelä-Suomessa, voidaan sanoa, että kevät on toden teolla saapunut.

Kevätseuranta on tarkoitettu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 14.–15.3. alkaen aina 6.–7.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimeltään Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina noin klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Auli Elolahti

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto