Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät on ehtinyt jo Pohjois-Suomeen saakka

Kevät on ehtinyt jo Pohjois-Suomeen saakka

Kuluneen Kevätseuranta-viikonlopun (25.-26.4.) myötä kevät näkyy nyt myös Pohjois-Suomessa. Havaintoja tuli sieltä huomattavasti enemmän kuin ennen.
Kevät on ehtinyt jo Pohjois-Suomeen saakka

Koivu hiirenkorvilla. Kuva: Riina Pippuri

Lapissa bongattiin kiitettävä määrä muutamia tunnetuimpia keväisiä lajeja. Peippo, kurki ja kekomuurahainen ovat ilmaantuneet Kemijärvenkin korkeudelle. Nokkosperhosia taas on nähty lentelevän Sodankylässä. 

Viikonloppu oli paikoitellen hieman viileämpi, mutta se ei näyttänyt kevään ystäviä haittaavan. Ensihavaintoja eri lajeista on alkanut tulla enemmän ja aiemmin harvalukuiset lajit ovat yleistyneet kovalla tahdilla. Tämä näkyy etenkin kasveissa, sillä ei tarvita kuin pari lämpimämpää aurinkoista päivää ja kasvien kesävalmistelut etenevät huimasti. 

Koivut näyttivät availleen lehtiään jo yhden senttimetrin mittaan Etelä-Suomessa. Lehtien avautumiseen monesti vaikuttaa puun kasvupaikan suotuisuus. Monet muutkin kasvit näyttävät  runsastuneen eri puolella maata. Peltokorteen itiöpesäkkeitä nähtiin runsaasti Pohjois-Savoa myöten. Sinivuokko ja leskenlehti lisääntyivät huomattavasti havainnoinneissa ja valkovuokko on hiipinyt Vaasaan asti. Etelässä sen kukinta on runsastunut yhdessä rentukan kanssa. 

Monien lintujen paluumuutto on myös vilkastunut. Suuria määriä havaintoja viikonlopun aikana tuli erityisesti kurjista, naurulokeista, peipoista, punakylkirastaista ja västäräkeistä. Töyhtöhyypänkin yksilömäärien huomiot  kasvoivat kiitettävästi ja näyttäisi siltä, että ne ovat muuttaneet Etelä-Lappiin asti. Töyhtöhyyppä voi herkästi lähteä takatalvea karkuun, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että se on ollut varsin tyytyväinen Pohjois-Suomenkin oloihin.

Perhostenon nähty lentelevän yhä enemmän ja esimerkiksi koivutyttöperhosten määrä on kasvanut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 9.-10.5. Liekö silloin vielä enemmän perhosia liikenteessä?

Olemme erityisen kiinnostuneita havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina, koska ne auttavat muodostamaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havaintoja voi kuitenkin antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Tulevasta viikonlopusta eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu 6.-7.6. saakka. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat kortit voi lähettää osoitteeseen: 

Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B (3. krs.), 00210 Helsinki.


Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta 

Luonnossa saa onneksi edelleen liikkua ja on epätodennäköistä, että ulkona voisi saada koronavirustartunnan, kun pitää riittävän etäisyyden muihin liikkujiin. On myös suositeltavaa mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ruuhkaa ja välttää suosituimpia ulkoilukohteita eväs- ja tulentekopaikkoineen.


Lisätiedot:

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö

malva.green@luontoliitto.fi

Puh. 044 045 8898


Henni Korhonen, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä

henni.korhonen@luontoliitto.fi


Kevätseurannan omat sosiaalisen median kanavat:

www.facebook.com/kevatseuranta 

www.instagram.com/kevatseuranta