Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta pyrähtää käyntiin!

Kevätseuranta pyrähtää käyntiin!

Luonto-Liitto tiedottaa 16.3.2005

Luonto-Liiton valtakunnallista kevätseurantaa tehdään jo 44. kertaa. Kevätseuranta on kaikille avoin tempaus, jossa tarkkaillaan kevään edistymistä havainnoimalla yhteensä 39 kasvi- ja eläinlajin ensimmäistä ilmestymistä. Lajien muuttumista harvalukuisista yleisiksi kevään edistyessä tutkitaan erityisinä kevätseurantaviikonloppuina. Ensimmäinen kevätseurantaviikonloppu on 20.-21.3. Jokohan kiuruparvet pyrähtävät pelloille, vai antaako tämä kevät vielä odottaa itseään? Lähde luontoon ja ota selvää!

Kevätseurantalomakkeen ja ohjeet sen täyttämiseen löytää osoitteesta www.luontoliitto.fi/kevatseuranta.

Tänäkin vuonna kevätseuranta toteutetaan yhdessä Yleisradion kanssa, ja keväthavainnot voi raportoida myös aamutelevision sivuilla olevalla lomakkeella www.yle.fi/aamutv/luonto. Jokaisen seurantaviikonlopun jälkeen kuullaan tuoreeltaan aamu-tv:ssä, miten kevätkukkien ja muuttolintujen ilmaantuminen etenee.

Kevään merkkejä löytyy myös lähiluonnosta. Kevätseurannalla halutaan herätellä kaiken ikäisten kiinnostusta luontoharrastukseen. Retkeilyn lisäksi kevätseuranta on fenologista tutkimusta, jossa selvitetään biologisten ilmiöiden rytmiikkaa ja vuosien välistä vaihtelua. Kevätseurannan tekijät osallistuvat arvokkaan tutkimusaineiston keräämiseen. Kevätseurantahavaintoja käytetään mm. lajien levinneisyyden ja ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimuksessa.

Luonto-Liitolla on myös lapsille oma kevätseuranta nimeltään Kevättuuli. Kevättuuli innostaa havainnoimaan keväistä luontoa sekä lähtemään retkelle. Kevättuulessa tarkkaillaan 12 tutun lajin heräämistä talvilevosta tai palaamista muuttomatkoilta. Kevättuulen omat kotisivut löytyvät osoitteesta www.luontoliitto.fi/lapset/kevattuuli.

Luonto-Liitto on vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Luonto-Liiton tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan siten, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan. Luonto-Liitto tarjoaa tietoa, elämyksiä ja toimintaa sekä luo mahdollisuuksia ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen.

Lisätietoja:

Outi Ovaskainen, kevätseurannan tiedottaja