Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta käynnistyy viikonloppuna

Kevätseuranta käynnistyy viikonloppuna

Luonto-Liitto tiedottaa 12.3.2009

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy jälleen ensi viikonloppuna. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan yli 40 keväisestä kasvi- ja eläinlajista koko kevään ajan. Kevätseurantaan voi osallistua netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviesteillä. Tulosten perusteella voidaan muodostaa kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea ja tutkia myös vuosien välisiä vaihteluita.

Talvi pitää Suomea vielä otteessaan, mutta ensimmäisiä keväthavaintoja odotetaan Etelä-Suomesta heti kun sää alkaa lämmetä. Esimerkiksi kiurut ja töyhtöhyypät saapuvat monesti jo ensimmäisille pälville, ja laulujoutsenet voivat saapua vielä jäässä oleville järville. Joitain seurantalajeihin kuuluvia lintuja on talvehtinutkin Suomessa, mutta Kevätseurantaan toivotaan havaintoja nimenomaan muutolta palaavista linnuista.

– Kevät ei ole tällä kertaa niin aikaisessa kuin kahtena edellisenä vuonna, mutta heti kun lämpötilat alkavat pysyä plussan puolella, kevät voi pyrähtää käyntiin nopeastikin, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-koordinaattori Inka Plit.

Tänä vuonna seurannan erityisteemana ovat perinnemaisemat. Perinnemaisemilla tarkoitetaan perinteisten maankäyttötapojen synnyttämiä, usein hyvin lajirikkaita elinympäristöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi laidunnuksen ja niiton muovaamat niityt ja kedot. Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa.

– Vaikka niityt eivät vielä maaliskuussa kukoista kukkaloistossaan, monia perinnemaisemista riippuvaisia eliöitä voi silti havaita varhain keväällä. Esimerkiksi ensimmäiset kottaraiset ja nokkosperhoset ovat usein liikkeellä jo maaliskuussa, ja niitä kannattaa etsiä niittyjen ohella pihoilta ja pellonpientareilta, vinkkaa perinnemaisemahankkeen koordinaattori Katja Torkko Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Kevätseurannassa tutkitaan kahta asiaa: seurantalajien ensihavaintoja sekä lajien runsastumista kevään aikana. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin vain. Lajien runsautta arvioidaan kaikkialla Suomessa kahden viikon välein seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna. Ensimmäinen seurantaviikonloppu on 14.–15.3. ja viimeinen 6.–7.6.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen sekä seurannan tuloksia löytyy Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.luontoliitto.fi/kevatseuranta. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. YLE:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä ilmoitettujen havaintojen perusteella joka toisena torstaina klo 7.55.

Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien. Nykyään havaintoja kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja niitä voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa.

Inka Plit, Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori
inka.plit(at)luontoliitto.fi, puh. 050 5755081

Katja Torkko, Suomen luonnonsuojeluliitto, perinnemaisemahankkeen koordinaattori
katja.torkko(at)sll.fi, puh. 050 3515201

HUOM: Tulossivulla on tarjolla koko maan havaintojen ohella myös linkit jokaisen maakunnan havaintoihin. Tiedotusvälineiden edustajat voivat lisäksi pyytää suoran linkin tietyn yksittäisen kunnan alueelta tulleisiin Kevätseuranta-havaintoihin. Ota yhteyttä Kevätseuranta-koordinaattori Inka Plitiin.

Ruotsinkielinen tiedoite: Våruppföljningen börjar detta veckoslut

kuuluu seuraaviin kategorioihin: