Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta käynnistyy tulevana viikonloppuna

Kevätseuranta käynnistyy tulevana viikonloppuna

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta kiepsahtaa käyntiin tulevana viikonloppuna. Kevään ensimmäisiä lintuja, kuten kiuruja ja laulujoutsenia, voi havaita muuttopuuhissa maan eteläosissa. Kevään ensikukkijoista leskenlehdet puskevat myös esiin, etenkin suojaisilla ja lämpimillä paikoilla.

Luonto-Liitto tiedottaa 15.3.2012

“Kevätseuranta on mainio tapa tarkkailla kevään etenemistä ja tutustua eri lajeihin koko perheen voimin. Varsinaisen Kevätseurannan lisäksi lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa seurataan lapsillekin tuttuja kevätlajeja”, sanoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Viikonloppuna  kannattaakin suunnata ulos paitsi nauttimaan kevätsäästä myös tarkkailemaan kevään ensimerkkejä. Tänä vuonna havaintoja toivotaan etenkin soilla tavattavista lajeista: juolukan ja tupasvillan kukinnasta, vaivaiskoivun lehden puhkeamisesta, kurjesta, hyttysestä, tervapääskystä ja soidintavasta teerestä.

Keväiset suot ovat upeita ja monipuolisia retkikohteita. Poikkeuksellisen monimuotoiseen suoluontoomme kuuluvat niin metsäiset korvet ja rämeet kuin monenlaiset puuttomat avosuot. Suomi on maailman soisimpia maita: suot peittävät maa-alastamme noin kolmanneksen. Valitettavasti soiden lajiston ja luontotyyppien uhanalaistuminen on viime vuosina edelleen jatkunut.

“Suot ovat omaperäisintä luontoamme. Erityisesti Etelä-Suomessa luonnontilaiset suot ovat kuitenkin käyneet vähiin metsäojitusten, pellonraivauksen ja turpeenoton seurauksena. Hienoja suoretkikohteita löytyy silti vielä koko maasta", muistuttaa Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander. "Soilla on suuri merkitys muun muassa monien eliölajien elinympäristöinä, vesistöjen tulvahuippujen tasaajina ja luonnon hiilivarastoina. Siksi jäljellä olevia soita on suojeltava ja ennallistettava kiireesti lisää.”

Kevään seurantaa kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu alkaen 17.-18.3. aina 9.-10.6. asti.

Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Jenni Hämäläinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto