Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta alkoi talvisissa merkeissä

Kevätseuranta alkoi talvisissa merkeissä

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta alkoi pakkasesta ja lumikinoksista huolimatta.
Kevätseuranta alkoi talvisissa merkeissä

Kuva: Hanna Heikkilä

Luonto-Liitto tiedottaa 21.3.2013

Kuluneena viikonloppuna käynnistettiin Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta. Kampanja sai alkunsa varsin talvisissa merkeissä. Paksut lumikinokset ja paukkuva pakkanen eivät hellittäneet, vaikka aurinko hemmottelikin ulkona liikkujia monin paikoin. Lisääntynyt valon määrä kielii lähestyvästä keväästä, mutta keväisiä lajihavaintoja tehtiin varsin niukasti. Laulujoutsenia tavattiin vain muutamia yksilöitä aivan eteläisimmässä osassa maata.

“Kevätseurannassa seurattavia lajeja havaittiin selkeästi vähemmän, kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kevät on siinä mielessä myöhässä, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että maaliskuu on usein säältään varsin vaihteleva ja voimakkaat lämpötilan vaihtelut ovat sille tyypillisiä”, kertoo Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Kevätseurannan tämän vuoden maa, vesi ja ilma -teemaan liittyen havaittiin ensimmäiset pälvet eli lumettomat kohdat maassa.

“Kevät on selvästi myöhässä. Lumipeite on vahva koko maassa. Keskimäärin tähän aikaan vuodesta päivälämpötilan nollaraja kulkee Oulun korkeudella ja sen eteläpuolella on päivisin plusasteita. Nyt on ollut pakkasta yötä päivää koko maassa, ja ainakin seuraavan 5 vuorokauden ajan näyttäisi olevan koko maassa keskimääräistä kylmempää”, kertoo Yle Uutisten meteorologi Seija Paasonen.

Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi nollan yläpuolelle. Ajankohta koittaa etelässä keskimäärin maaliskuun viimeisellä viikolla.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurannassa kerätään havaintoja 42 vakiolajin lisäksi elottoman luonnon ilmiöistä. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu 8.–9.6. asti, yhteensä seitsemänä viikonloppuna. Seuraava seurantaviikonloppu on 30.–31.3. Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan verkko- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle http://www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen ja tiedot seurattavista lajeista löytyvät Kevätseurannan verkkosivuilta osoitteesta http://www.kevatseuranta.fi.

Jenni Hämäläinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto