Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta alkaa viikonloppuna

Kevätseuranta alkaa viikonloppuna

Havaintoja voi ilmoittaa nyt myös tekstiviestillä

Luonto-Liitto tiedottaa 14.3.2005

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa suomalainen voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon.

Tämän vuoden erityisteemana on urbaani kevät. Kevättä rohkaistaan havainnoimaan erityisesti kaupunkimaisessa ympäristössä. Esimerkiksi sitruunaperhonen, naurulokki, kekomuurahainen ja leskenlehti ovat tuttuja kaupunkilajeja. Kevätseurantaan on otettu mukaan myös urbaaneja havaintoja kevään tulosta, kuten lakaisukoneen pörinä kaduilla tai terassien aukeaminen.
Seuranta perustuu kevään ensihavaintoihin luonnossa. Erityisinä kevätseurantaviikonloppuina kannustetaan ihmisiä retkeilemään ja ilmoittamaan havaintoja. Kevätseurantaviikonloput ovat 19.-20.3., 2.-3.4, 16.-17.4, 30.4.-1.5., 14.-15.5. ja 28.-29.5. Ensihavaintoja voi kuitenkin tehdä milloin hyvänsä; niiden tekeminen ei ole sidottua tiettyihin viikonloppuihin.

Kevätseurannassa tehdään yhteistyötä Yleisradion Aamu-tv:n kanssa. Kevään edistymisestä tiedotetaan lähetyksissä aina seurantaviikonlopun jälkeen.

Kevätseurantalomakkeen voi täyttää netissä (http://www.yle.fi/aamutv/luonto/) ja paperilomaketta voi tilata Luonto-Liitosta. Tämän vuoden uutuutena havaintoja voi ilmoittaa myös tekstiviestillä lähettämällä numeroon 17176 seuraavan viestin: LUONTO päivämäärä, paikkakunta, keväthavaintosi. Viesti on normaalin tekstiviestin hintainen.

Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien. Tiedot havainnoista tallennetaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa.

Luonto-Liitto ry on vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten luontoharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, jonka tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan niin, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan.

Satu Tihverä, 040-5126066, satu.tihvera_ät_luontoliitto.fi
Minna Ertimo, 09-68444245 tai 050-46357509, minna.ertimo_ät_luontoliitto.fi