Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta alkaa viikonloppuna

Kevätseuranta alkaa viikonloppuna

Luonto-Liiton perinteinen kevätseuranta alkaa viikonloppuna. Tänä vuonna teemana ovat perhoset.

Luonto-Liitto tiedottaa 16.3.2006

”Jos loppuviikolla on aurinkoista ja lämmintä, ensimmäisiä ruostesiiven toukkia voi nähdä hangella. On myös pieni mahdollisuus nähdä ensimmäiset nokkos-, neito- ja sitruunaperhoset”, kertoo Jari Kaitila Suomen Perhostutkijain Seurasta.

Perhoset ovat ilmastonmuutoksen kannalta mielenkiintoinen lajiryhmä, sillä ne ilmentävät hyvin ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Esimerkiksi neitoperhonen talvehti vielä 1960-luvulla vain Ahvenanmaalla, mutta nyt se on pystynyt talvehtimaan Oulun korkeudella asti.

Tänä keväänä jännitetään, onnistuuko kaaliperhonen ensimmäistä kertaa talvehtimaan Suomessa runsaana, mikä olisi ennenkuulumatonta.

”Normaalisti lähimmät talvehtimisalueet ovat Saksassa ja Puolassa, mutta nyt on tehty havaintoja, että tilanne voisi muuttua. Selitys mahdolliselle onnistuneelle talvehtimiselle löytynee viime syksystä, joka oli poikkeuksellisen kuiva ja lämmin eli mantereinen”, Kaitila sanoo.

Kevätseurannassa on tänä vuonna mukana 39 vakiolajin lisäksi kuusi perhoslajia, ja kevätseuranta järjestetään yhteistyössä Suomen Perhostutkijain Seuran kanssa. Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut netissä, sähköpostitse, paperilomakkeella tai tekstiviestein.

Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa: ensihavaintoja ja lajien runsastumista. Ensihavaintoja voi kirjata milloin vain. Lajien runsastumista arvioidaan kuutena kevätseurantaviikonloppuna: 18.-19.3., 1.-2.4., 15.-16.4., 29.-30.4., 13.-14.5. ja 27.-28.5. Seurantaviikonloppujen jälkeisenä torstaina Ylen Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan havainnoista ja kevään edistymisestä.

Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien. Tiedot havainnoista tallennetaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon, ja niitä voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa.

Minna Ertimo (kevätseuranta)

Luonto-Liitto, biologi

minna.ertimo(at)luontoliitto.fi, puh. (09) 68 444 245, 050 463 5750

Inka Plit (luonnonharrastus)