Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta alkaa viikonloppuna

Kevätseuranta alkaa viikonloppuna

Luonto-Liitto tiedottaa 15.3.2007

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy jälleen viikonloppuna. Kuka tahansa voi seurata kevään etenemistä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Tänä vuonna tarkkaillaan erityisesti matelijoita ja sammakkoeläimiä, ja Kevätseuranta järjestetään yhteistyössä Suomen herpetologisen yhdistyksen kanssa.

"Ensimmäiset kyykoiraat nähdään Etelä-Suomessa yleensä maaliskuun viimeisellä viikolla", kertoo Jarmo Saarikivi Suomen herpetologisesta yhdistyksestä. "Nisäkkäisiin ja lintuihin verrattuna matelijoita ja sammakkoeläimiä tulee monesti väheksyttyä. Näitä vaihtolämpöisiä selkärankaisia on kuitenkin mielenkiintoista tarkkailla ja kevät on siihen parasta aikaa."

Kevätseurannassa on mukana 39 vakiolajia sekä vuoden teemana kaikki Suomessa esiintyvät matelija- ja sammakkoeläinlajit. Ensimmäisiä kevätseurantahavaintoja on jo tehty, sillä lämmin sää on houkutellut Suomeen laulujoutsenia, kottaraisia ja kiuruja. Jos sää ei kylmene uudestaan, ensimmäiset leskenlehdetkin saatetaan nähdä jo maaliskuun aikana.

Kevätseurantaan voi osallistua netissä, paperilomakkeella, tekstiviestein tai sähköpostitse. Myös valokuvia kevätlajeista ja retkistä voi lähettää. Osallistumisohjeet löytyvät osoitteesta kevätseurannan nettisivuilta.

Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa: ensihavaintoja ja lajien runsastumista. Ensihavaintoja voi kirjata milloin vain. Erityisinä kevätseurantaviikonloppuina ihmisiä kannustetaan retkeilemään ja ilmoittamaan havaintoja lajien runsaudesta. Kevätseurantaviikonloput ovat joka toisella viikolla: 17.–18.3., 31.3.–1.4., 14.–15.4., 28.–29.4., 12.–13.5., 26.–27.5. ja 9.–10.6. Ylen Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan havainnoista ja kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeen torstaina kello 7 uutisten jälkeen.

Luonto-Liitolla on myös lapsille oma kevätseuranta nimeltään Kevättuuli. Lasten omalle Kevättuuli-lomakkeelle voi merkitä havaintoja 12 tutusta kevätlajista.

Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien. Tiedot havainnoista kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja niitä voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa.

Inka Plit (Kevätseuranta, luonnonharrastus)
Luonto-Liitto, kevätseurantasihteeri
etunimi.sukunimi_ät_luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Jarmo Saarikivi (matelija- ja sammakkoeläintieto)