Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta 2010: Keväällä oli varovainen alku mutta reipas loppu

Kevätseuranta 2010: Keväällä oli varovainen alku mutta reipas loppu

Kesä alkoi kevään alkukankeudesta huolimatta ajallaan Luonto-Liiton Kevätseurannan viimeisenä seurantaviikonloppuna. Tämä näkyy erityisen hyvin kasveista: rentukat ja koivun lehdet ovat värittäneet maisemaa jo Pohjois-Lapin Ivalossa asti, ja Rovaniemellä on saatu ihailla kulleron ja mustikan kukintaa. Koko maassa havaittiin runsaasti kukkivia kieloja ja sukulaislaji oravanmarjankin havaintojen määrä lähes tuplaantui.

Luonto-Liitto tiedottaa 10.6.2010

Kevätseurantaan saatujen lähemmäs 10 000 havainnon perusteella nähdään, että kevät alkoi tänä vuonna selvästi myöhässä – maaliskuussa kevät tuntui vielä kaukaiselta verrattuna muutamaan aikaisempaan vuoteen. Myöhemmin myöhästymistä kurottiin kiinni pitkin harppauksin ja erityisesti toukokuun hellejakso vauhditti loppukevään lajien ilmestymistä jopa edelle aikaansa. Esimerkiksi tuomen kukinta oli etelärannikolla ohi noin viikossa.

Kevätseuranta 2010 järjestettiin yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja LUMO2010-vuoden kanssa. Vuoden aikana nostetaan esille luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys. Kevätseurannan havaintoja on voinut tämän kunniaksi ilmoittaa myös muista kevään tuojista kuin jokavuotisista vakiolajeista. Luonnon monimuotoisuuden vuoden teemalaji raita sekä maamme muut parikymmentä pajulajia kukkivat kevään aikana näyttävästi ja havaintoja kukkivista pajuista on saatu jo noin kaksisataa Rovaniemeä myöten.

Luonto-Liitto toivoo edelleen ympäri maata havaintoja seurannan myöhäisimmistä lajeista, kuten kielon, kulleron ja oravanmarjan kukinnasta. Havaintoja kannattaa kerätä vielä kesäkuun ajan, ja ilmoittaa ne heinäkuun loppuun mennessä Luonto-Liittoon internet- tai paperilomakkeella tai tekstiviestillä. Kaikkien havaintoja palauttaneiden kesken arvotaan digikamera.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv on kertonut havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toinen torstai klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

Inka Plit
Luonto-Liitto