Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseurannassa tehtiin havaintoennätys!

Kevätseurannassa tehtiin havaintoennätys!

Luonto-Liiton perinteisen Kevätseurannan ensimmäisenä seurantaviikonloppuna tehtiin havaintoennätys koko maata peittävästä lumipeitteestä huolimatta. Kevätlajien suuren havaintomäärän perusteella kevät tuntuu olevan aikaisessa verrattuna muutamaan edelliseen vuoteen.

Luonto-Liitto tiedottaa 22.3.2012

"Kevätseurannan historiassa ei ole tiettävästi koskaan tullut näin suurta määrää näin aikaisia havaintoja Pohjois-Suomea myöten. Tätä voi osittain selittää Kevätseurannan kasvava suosio, mutta myös yleinen kevään aikaistumistrendi", kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Laulujoutsen on perinteisesti ollut ensimmäisiä muuttolintuja, josta tulee paljon ensihavaintoja heti Kevätseurannan alkuviikkoina. Viime viikonloppuna joutsenista saatiin ennätysmäärä havaintoja aina Kemijärven korkeudellta saakka. Suo-teemavuoteen liittyvistä lajeista kurjesta tehtiin viikonlopun aikana poikkeuksellisen aikaisia havaintoja.

Kasveista tunnetusti leskenlehdet ovat kevään ensimmäisiä kukkijoita. Tänä vuonna laskenlehtihavaintoja tehtiin poikkeuksellisen suuri määrä, vaikka yksittäisten kukkien havaitseminen jo maaliskuun alussa onkin tavallista.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 31.3.-1.4. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu alkaen 17.-18.3. aina 9.-10.6. asti.

Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Jenni Hämäläinen, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava jenni.hamalainen(at)luontoliitto.fi, 040 562 5047

Lauri Kajander, Luonto-Liiton metsävastaava (Suo-teema), lauri.kajander(at)luontoliitto.fi, 045 117 9610

www.kevatseuranta.fi
www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta