Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseurannassa 2008 etsitään lepakoita

Kevätseurannassa 2008 etsitään lepakoita

Uusina lajeina mukaan kielo, kullero ja seitsenpistepirkko

Luonto-Liitto tiedottaa 20.2.2008

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy jälleen maaliskuussa. Seuranta perustuu kaikenikäisten luonnossa liikkujien lähettämiin keväthavaintoihin. Tänä keväänä tarkkaillaan erityisesti lepakoita, ja Kevätseuranta 2008 järjestetään yhteistyössä Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen kanssa.

- Lepakoiden havainnoiminen on helppo aloittaa. Täytyy vain jaksaa valvoa auringonlaskun yli ja valita hyvä paikka, vaikka järven ranta, kertoo Eeva-Maria Kyheröinen Suomen lepakkotieteellisestä yhdistyksestä.

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut netissä, paperilomakkeella tai tekstiviestein.

- Ilmastonmuutos ja viime aikojen erikoiset sääolot tekevät kevään seuraamisesta koko ajan mielenkiintoisempaa ja tärkeämpää. Vain havaintojen kautta voimme nähdä, mitä luonnossamme oikeasti tapahtuu, toteaa Luonto-Liiton luonnonharrastusvastaava Inka Plit.

Ilmastonmuutoksen arvellaan näkyvän myös Suomen lepakkolajistossa: lauhat talvet tekevät Suomesta lepakon kannalta helpomman paikan elellä.

Mukana on lepakoiden lisäksi 40 vakiolajia. Uusina lajeina tulevat mukaan tänä vuonna kielo, kullero ja seitsenpistepirkko. Lasten omalle Kevättuuli-lomakkeelle voi puolestaan merkitä havaintoja 12 tutusta kevätlajista.

Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa: ensihavaintoja ja lajien runsastumista. Ensihavaintoja voi kirjata milloin vain. Lajien runsastumista arvioidaan seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna: 15.-16.3., 29.-30.3., 12.-13.4., 26.-27.4., 10.-11.5., 24.-25.5. ja 7.-8.6. Seurantaviikonloppujen jälkeen Ylen Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan havainnoista ja kevään edistymisestä. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien. Tiedot havainnoista kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja niitä voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa.

Luonto-Liitto on vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, jonka tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan niin, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan. Luonto-Liitto tarjoaa tietoa, elämyksiä ja toimintaa sekä luo mahdollisuuksia ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen.

Inka Plit
Luonto-Liitto, luonnonharrastusvastaava