Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät saapuu hiljalleen kylmästä huolimatta – muurahaisillekin

Kevät saapuu hiljalleen kylmästä huolimatta – muurahaisillekin

Luonto-Liiton Kevätseurannan toinen seurantaviikonloppu toi kylmän kelin takia melko niukasti havaintoja. Kevätseurantalajeista laulujoutsenet ovat ehtineet pisimmälle, jopa Oulun korkeudelle asti. Muut aikaiset muuttolinnut, kuten kiurut, kottaraiset ja töyhtöhyypät, odottelevat vielä peltojen sulamista rannikkoseuduilla.

Luonto-Liitto tiedottaa 30.3.2011

Sitkeästi paikallaan pysyttelevistä hangista huolimatta uusia kevään merkkejä on jo havaittu. Kurjet ja tuulihaukat ovat pikkuhiljaa saapumassa lounaasta, leskenlehti kukkii jo Ahvenanmaalla ja Turussa nähtiin ensimmäinen kyy ottamassa aurinkoa etelärinteen pälvissä, lumihankien ympäröivänä.

Turussa seurataan muurahaisia myös kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeen ”Bongaa Turun murkut” myötä. Tarkoituksena on tuoda esille luonnon monimuotoisuutta ja muurahaisten merkitystä ympäristössä.

Kekomuurahaiset vaikuttavat metsiin ja niiden eliöstöön muun muassa muokkaamalla maaperän rakennetta, saalistamalla pieneläimiä, hoitamalla kirvoja ja levittämällä siemeniä. Niiden vaikutus ulottuu monimuotoisten vuorovaikutussuhteiden kautta hyvin laajalle metsäekosysteemissä. Kekomuurahaiset ovatkin yksi merkittävimmistä eläimistä suomalaisissa metsissä.

”Turussa kekomuurahaiset ovat jo käyneet kekojen pinnalla tunnustelemassa kevään etenemistä. Viileä keli on kuitenkin hillinnyt muurahaisten intoa”, kertoo Turun yliopiston muurahaistutkija ja Bongaa Turun murkut -hankkeen vetäjä Jouni Sorvari.

Kevät ei talvisesta kelistä huolimatta kuitenkaan ole vielä pahasti myöhässä. Kevätlajit voivat ilmestyä nopeasti säiden lämmetessä. Lähiaikoina laulujoutsenten odotetaan saapuvan myös Pohjois-Suomeen kun taas etelässä leskenlehdet puhkeavat kukkaan, mantukimalaiset heräilevät ja muuttolinnuista västäräkit ja punakylkirastaat saapuvat. Seuraava seurantaviikonloppu on 9.–10.4. Ensihavaintoja lajeista voi ilmoittaa milloin tahansa.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Havainnot voi ilmoittaa netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Kaikkien havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia retkeilykauppa Retkiaittaan. Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Suomen Lasten Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä ilmoitettujen havaintojen perusteella joka toisena torstaina klo 7.45. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Maria Hällfors
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto