Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät peittyi lumipyryyn

Kevät peittyi lumipyryyn

Luonto-Liitto tiedottaa 23.3.2006

Luonto-Liiton kevätseurannan ensimmäisenä viikonloppuna 18.-19.3. oli vielä talvista koko maassa. Viime viikkoina on vallinnut kylmä ajanjakso, joka on hidastanut kevättä ja muuttolintujen tuloa. Pöllöjen huhuilua lukuun ottamatta muut kevään merkit ovat olleet vielä harvassa.

Kevään kasvit eivät ole vielä aloittaneet kasvuaan. Yksittäisiä hyönteisiä on kuitenkin havaittu, kuten nokkosperhoset 18.3. Oulaisissa. Nämä olivat aikuisina talvehtineita perhosia, jotka lämmin auringonpaiste oli herättänyt päivän aikana rakennuksen seinämistä.

Myös linturintamalla oli hiljaista, johon vaikutti mm. eteläisessä Suomessa vallinnut sankka lumipyry. Töyhtöhyypästä ja kiurusta tehtiin vain yksittäisiä havaintoja etelärannikolla, mikä on merkki kevään myöhästymisestä. Yleensä näitä lajeja on tähän aikaan vuodesta saapunut Etelä-Suomeen jo selvästi enemmän.

Laulujoutsenia nähtiin eri puolilla Suomea. Osa linnuista on muuttolintuja, mutta mukana on luultavasti myös talvehtijoita. Talvehtijoita ovat lisäksi tähän vuoden aikaan tehdyt peippohavainnot. Ne ovat selvinneet talvesta ruokinnoilla.

Seuraava keväänseurantaviikonloppu on 1.-2.4., ja säästä riippuen silloin suurimmassa osassa Suomea pitäisi jo näkyä kevään merkkejä. Ensihavaintoja voi kuitenkin tehdä milloin hyvänsä; niiden tekeminen ei ole sidottua tiettyihin viikonloppuihin.

Kevätseurannassa tehdään yhteistyötä Yleisradion Aamu-tv:n kanssa. Kevään edistymisestä tiedotetaan lähetyksissä aina seurantaviikonlopun jälkeen. Kevätseurantalomakkeen voi täyttää netissä (http://www.yle.fi/aamutv/luonto/) ja paperilomaketta voi tilata Luonto-Liitosta. Havaintoja voi ilmoittaa myös tekstiviestillä. Uusimpiin havaintoihin voi tutustua osoitteessa http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Tänä keväänä erityisen huomion kohteena ovat perhoset, joita jokavuotisten kevätseurantalajien lisäksi mukana on 6 lajia. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Minna Ertimo, 050-4635750, minna.ertimo_ät_luontoliitto.fi (viikonlopun ja edellisten vuosien havainnot)

Inka Plit, 050-575 5081, inka.plit_ät_luontoliitto.fi (luonnonharrastus)

Jari Kaitila, jari.kaitila@perhostutkijainseura.fi , 050-586 8531(perhosharrastus ja -tieto)

www.luontoliitto.fi/kevatseuranta