Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät myöhästyi parilla viikolla

Kevät myöhästyi parilla viikolla

Havaintoja voi ilmoittaa kesäkuun loppuun

Luonto-Liitto tiedottaa 6.6.2006

Luonto-Liiton kevätseurannan perusteella näyttää siltä, että kevät on tänä vuonna viikon tai kaksi myöhässä. Maalis- ja huhtikuussa oli varsin viileää. Vaikka toukokuun alussa oli lämmintä, lajit eivät pystyneet kirimään kiinni normaaleja aikataulujaan. Kevät onkin kesken suuressa osassa Suomea. Edes hyttynen ei ole vielä runsas missään päin maata.

Kasveista esimerkiksi oravanmarja kuvastaa kevään viivästymistä. Kevätseurantaan saatiin vain yksi havainto kukkivasta oravanmarjasta. Valkovuokko kukkii edelleen esimerkiksi Etelä-Hämeessä, mikä on poikkeuksellista kesäkuun alussa. Tuomen kukinta on nyt parhaimmillaan Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisempana se on vasta aluillaan.

Tervapääskyä pidetään kesän tuojana. Se on levinnyt jo lähes koko Suomeen aina Etelä-Lappia myöten, mutta on yleinen vasta aivan eteläisimmässä Suomessa. Käki kukkuu jo lähes koko maassa, mutta on yleinen Keski-Suomeen saakka. Siitä pohjoiseen käkeä on kuultu harvakseltaan Rovaniemelle asti.

Kevätseurannan teemana oli tänä vuonna perhoset. Myös perhosissa näkyi kevään viivästyminen. Esimerkiksi lanttuperhosen runsain lento oli pari viikkoa myöhässä.

”Toukokuun alkupuolella, kun oli lämmintä, lähes kaikki lajit lensivät samaan aikaan: kevään ensimmäisten lajien viimeiset yksilöt ja toukokuun lajien ensimmäiset yksilöt”, kertoo Jari Kaitila Suomen Perhostutkijain Seurasta.

Perhoset ilmentävät hyvin ilmastonmuutosta, sillä lajien esiintymisalueet ovat ilmaston lämpenemisen seurauksena siirtyneet jopa satoja kilometrejä pohjoiseen. Tänä keväänä jännitettiin, onko kaaliperhonen onnistunut ensimmäistä kertaa talvehtimaan Suomessa runsaana.
”Näyttäisi siltä, että kaaliperhoset tuskin pystyvät talvehtimaan Suomessa ainakaan runsaslukuisina, vaikka ne talvehtivatkin normaalia pohjoisempana”, Kaitila kertoo.

Luonto-Liitto ottaa vastaan keväthavaintoja kesäkuun loppuun saakka. Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon internetissä, lomakkeella, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Olli Turunen, Luonto-Liitto, 040 7553815

Jari Kaitila, Suomen Perhostutkijain Seura, 050 586 8531