Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät kiihdytti täyteen vauhtiin

Kevät kiihdytti täyteen vauhtiin

Kevätluonnossa eletään nyt vilkasta aikaa, mikä näkyy myös Luonto-Liiton Kevätseurannan havaintojen määrässä: neljänteen Kevätseuranta-viikonloppuun osuneiden pääsiäispyhien aikana ilmoitettiin yli 1200 havaintoa kevätlajeista.

Luonto-Liitto tiedottaa 28.4.2011

Etelä-Suomessa sinivuokot ja valkovuokot ovat nyt kauneimmillaan ja koivunlehdetkin ovat juuri puhkeamassa hiirenkorville. Muuttolinnuista mm. naurulokit, kurjet ja västäräkit ovat levittäytyneet nopeasti kohti pohjoista. Myös nokkosperhoset ovat heräämässä pohjoisen aurinkoon, ja leskenlehdet kukkivat Torniossa.

Tämän vuoden metsäteeman lajeista kevätpiipon on nähty kukkivan ympäri eteläistä Suomea. Kevätseurannan ainoa sienilaji, kukkamaljakas, havaittiin Vihdissä.

– Metsäteemalajeista voi seuraavaksi odotella kangasperhosen ilmestymistä. Siipien alapuolelta säihkyvän vihreä perhonen lentelee eloisasti kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla, esimerkiksi valoisissa havumetsissä, varvikoissa sekä niityillä ja soilla, Luonto-Liiton metsävastaava Mari Niemi kertoo.

Sitruunaperhosia ja mantukimalaisia näkyy paikoitellen jo runsaasti, varsinkin kevätkukkien läheisyydessä. Sammakot ovat aloittaneet soidinmenonsa kutulampien vapauduttua jäästä. Myös siileistä ja lepakoista on tullut jonkin verran havaintoja. Ensimmäiset kirjosiepot ja rantasipit ovat saapuneet – niistä voidaan odottaa lisää havaintoja lähiaikoina. Seuraava kevätseurantaviikonloppu on 7.–8.5., jolloin havainnoitavaa riittää sekä lajien runsastumisessa koko maassa että uusien kevään merkkien ilmestymisessä.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Kaikkien havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia retkeilykauppa Retkiaittaan. Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Suomen Lasten Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä seurantaviikonloppujen jälkeisinä torstaina klo 7.45. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Maria Hällfors

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto