Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät käynnistyi vauhdilla

Kevät käynnistyi vauhdilla

7.4. Kevät käynnistyi vauhdilla

Luonto-Liitto tiedottaa 7.4.2005

Luonto-Liiton kevätseurannan toinen seurantaviikonloppu oli muuttolintujen tarkkailijoille antoisa eteläisimmässä Suomessa. Lisäksi Ahvenanmaalla nähtiin jo nokkosperhosia, heränneitä muurahaisia sekä muutama kukkiva leskenlehti ja sinivuokko. Muualta maasta ei ilmoitettu havaintoja keväthyönteisistä, matelijoista tai kukkivista kasveista.

Laulujoutsenen muutonseurantaan alkaa nyt olla parhaimmat ajat. Etelä-Suomessa on menossa muuton huippu ja muualla Suomessa Lappia lukuunottamatta ensimmäiset joutsenet ovat hakeutuneet sulapaikkoihin. Tällöin niitä helppo havaita ennen kuin ne jatkavat matkaansa pesimälammilleen.

Monet pääsivät kuuntelemaan jo kiurun livertelyä. Kiuruparvia on etenkin etelärannikolla, mutta kylmänkestävimpiä yksilöitä on nähty sisämaassakin aina Kuopiossa saakka. Kiurujen saapumista Lappiin kannattaa odotella lähipäivinä.

Kottaraisen massamuutto on jo käynnissä etelärannikolla. Kuopion korkeudella on havaittu vasta yksittäisiä lintuja. Reviirivaltauspuuhissa ei kai vielä ole havaittu lintuja.

Töyhtöhyyppiä näkyi tutuilla kerääntymispaikoilla melkoisia määriä. Sisämaassa liikkui vasta yksittäisiä hyyppiä, joista pohjoisimmat ovat ehtineet Ouluun saakka.

Ihmistenkin parissa on jo kevättä ilmassa: jäätelökausi on alkanut kaupunkien puistoissa ja kahviloiden terasseja oli avattu. Voi olla, että lähipäivien viileät säät hillitsevät vielä muita kevään merkkejä.

Kevätseurannassa tehdään yhteistyötä Yleisradion Aamu-tv:n kanssa. Kevään edistymisestä tiedotetaan lähetyksissä aina seurantaviikonlopun jälkeen. Kevätseurantalomakkeen voi täyttää netissä (http://www.yle.fi/aamutv/luonto/) ja paperilomaketta voi tilata Luonto-Liitosta. Tämän vuoden uutuutena havaintoja voi ilmoittaa myös tekstiviestillä. Kevätseurantalajeihin voi tutustua osoitteessa http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Olli Turunen, 040-7553815
Minna Ertimo, 050-4635750, minna.ertimo_ät_luontoliitto.fi